Linkuri accesibilitate

La centrul de colectare lumea făcea coadă


Stela Jantuan
Stela Jantuan

Stela Jantuan: În fața calamității nimeni nu a rămas indiferent.


Luni

În fiecare zi de luni am audienta cetătenilor. În Comisia pentru drepturile omului s-a adresat locuitoarea orasului Bălti, Lidia Olaru, care timp de 3 ani se confrună cu sistemul judiciar, încearcînd să-si restabilească drepturile sale constitutionale. Ceea ce m-a șocat că cercetarea dosarului asa si nu a început pînă acum! O admiram, atit de sigură si luptătoare, fără asistenta avocatului de una singură luptă împotriva unui întreg sistem corupt: notar, primărie, institutii de urmărire penală si judecători. Biata femeie are ghinion. Pret de 15 ani avusese in grija ei o mama bolnava si neputincioasa, a mostenit legal casa parinteasca, dar de 3 ani umbla prin judecati pentru ca sora ei, functionara la Primaria din Balti a falsificat semnatura mamei.

Marti

In Chisinău au fost create centre de colectare a ajutorului umanitar pentru sinistratii din zona calamitatilor. Împreună cu sotul, am adunat imbracaminte, încăltăminte si alte obiecte pe care le consideram a fi utile acestor oameni napastuiti de soarta. Am fost plăcut surprinsă că la centrul de colectare lumea făcea coadă. Maturii aduceau plapume, haine călduroase, produse alimentare, iar copiii au venit sa daruiasca jucării.
Nimeni nu a rămas indiferent si fată de soarta familiei Macovei. Sase copii au rămas fără mamă si fără acoperis de-asupra capului. Apa le-a ingitit copilaria, casa parinteasca dar ce-i mai de pret pe mama lor. Sotul meu a mers in satul lor pentru a le da o mana de ajutor.

Miercuri

Mi s-a adresat după ajutor o mamă cu doi copii, doamna ispăsindu-si pedeapsa într-o închisoare pentru femei. Luand act de cererea dînsei, am rămas socată: ambii ei copii, de 12 si, respectiv, 13 ani, timp de cinci ani s-au aflat în robie. Si aceasta s-a întîmplat în centrul Chisinăului. Fiica si feciorul nu au mers la scoala, nu au adeverinte de nastere si niciodată nu au fost la vreun medic. Mă întreb: dar unde au fost vecinii, serviciile sociale, cele de custodie si tutelă?! Cîtă indiferentă în societate. Ce atitudine a fost pe parcursul anilor în sistemul de protectie socială!

Joi

După ce Parlamentul a ratificat Conventia pentru drepturile persoanelor cu dezabilităti la insistenta PDM mi s-a adresat un tînar pentru care aceasta decizie a Legislativului a fost una care i-a redat speranta în propriul viitor. Îl cheamă Vladimir. Are 20 de ani, este invalid din copilărie si isi doreste foarte mult să capete studii. El sustine ca are probleme la admitere. E vorba iarasi de o atitudine a societatii in care traim.

Fostii guvernanti ramaneau surzi la cerinţele acestor oameni. Era mult mai simplu să scapi de dînşii, suplimentîndu-le, cu cîţiva lei, pensiile şi alocaţiile mizere, după care să-i elimini din spaţiul public, izolîndu-i prin internate sau chiar în propriile locuinţe.

Dorinta firească a acestui baiat de a face studii m-a bucurat nespus, deoarece am fost unul dintre initiatorii acestui proiect de lege.

Vineri

Ultima zi de sedinte în plen a Parlamentului. Deja stiu că nu voi reusi să merg in vacanta, deoarece este prea mult de muncit. Ne asteaptă referendumul, apoi alegerile anticipate. Atîtea probleme nu si-au gasit solutionare in aceasta legislatura si tot atît de mult totusi am reusit să schimbăm. Un coleg din AMN a parasit fractiunea si formatiunea. E si asta un semnal.

Sunt in toi pregatirile pentru nunta. Vom fi nasi de cununie. Un eveniment important in viata tinerilor insuratei. Mirele a revenit din Canada, mireasa de la Strasbourg. Pare-se ca in in Moldova nuntile raman a fi cele mai frumoase...

*Stela Jantuan. Nascuta la 13 septembrie 1966, a facut studii la Facultatea de istorie si sociologie. Doctorand in filosofie, Universitatea Bucuresti. Consultant superior in aparatul Parlamentului, directia relatii externe, consilier al Ministrului Reintegrarii, sefa directiei informational analitice a Legislativului, deputata pe lista PDM, membra a delegatiei R. Moldova la APCE si membra a delegatiei moldovenesti la AP OSCE.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG