Linkuri accesibilitate

Exploatarea muncii copiilor pe plantaţiile de tutun din Kazahstan


Într-un raport Human Rights Watch se constată că majoritatea copiilor care muncesc la negru sunt ai imigranţilor kirghizi.

Activiştii pentru drepturile omului au dat publicităţii un raport despre exploatarea muncii copiilor pe plantaţiile de tutun din Kazahstan care-şi livrează marfa firmei Phillip Morris. Aflat în regiunea unde se cultivă tutunul kazah, la est de metropola Almaty, corespondentul EL Richard Solash ne-a spus că majoritatea copiilor care muncesc la negru sunt ai imigranţilor kirghizi.

O fetiţă care munceşte pe plantaţie i-a spus corespondentului nostru că zile în şir munceşte de la 4 dimineaţa până la 10 seara, cu câteva scurte pauze de masă. Fetiţa kirghiză se numără printre zecile de copii cu care au stat de vorbă activiştii de la Human Rights Watch, în vederea raportului care condamnă exploatarea minorilor în Kazahstan. Raportul menţionează o listă de lungă de abuzuri, de la salarii neplătite până la expunerea micilor lucrători, unii în vârstă de numai zece ani, la intoxicarea cu pesticide.

Rachel Denber, care a participat la redactarea raportului, ne-a spus că muncitorii de pe plantaţiile din Kazahstan sunt plătiţi la sfârşit de lună după cantitatea de tutun recoltată, nu după numărul de ore lucrate pe cap de muncitor – iar asta încurajează imigranţii să pună la muncă pe toţi membrii familiei, inclusiv pe cei mai mici.

Activista Rachel Denber ne-a spus că reacţia oficială a autorităţilor de la Astana la raportul Human Rights Watch a fost una „de îngrijorare”. Numai că, a adăugat Denber, între oficialii kazahi există un consens tacit că imigranţii ilegali, majoritatea kirghizi, n-au nici un fel de drepturi.

Cumpărătorul exclusiv al tutunului este Philip Morris Kazahstan, subsidiara concernului Philip Morris International. Gigantul american îşi vinde produsele în 160 de ţări, iar valoarea sa de piaţă este estimată la aproape 90 de miliarde de dolari, fiind una din cele mai mari firme comerciale din lume. Solicitată de corespondentul nostru să comenteze raportul despre exploatarea copiilor pe plantaţiile din Kazahstan, raport publicat la 14 iulie, compania Philip Morris l-a îndemnat să consulte declaraţia sa de pe pagina de internet, în care se spune că firma „se opune în mod ferm muncii minorilor şi altor forme de exploatare a muncitorilor”.

Philip Morris mai spune că a luat deja măsuri să rezolve problema, adăugînd condiţii suplimentare în contractele cu furnizorul de tutun.
Activiştii HRW aşteaptă ca promisiunile gigantului american să fie aplicate în practică. Rachel Denber crede că măsurile anunţate de Philip Morris sunt binevenite, dar adaugă că deocamdată la faţa locului nu se vede nici o schimbare.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG