Linkuri accesibilitate

UE începe negocieri cu Georgia, Armenia și Azerbaidjan pentru acorduri de asociere


Catherine Ashton cu președintele Saakashvili la conferința de presă de la Batumi
Catherine Ashton cu președintele Saakashvili la conferința de presă de la Batumi

Catherine Ashton: „Cred cu fermitate că, întărind legăturile cu Georgia, UE poate contribui la dezvoltarea democratică, stabilitatea pe termen lung şi prosperitatea ei”.


Uniunea Europeană a anunţat că începe negocierile pentru încheierea acordurilor de asociere cu Georgia, Armenia şi Azerbaijian. Acordurile de asociere, aşteptate să fie semnate peste câţiva ani, vor oferi ţărilor din Caucazului de Sud un cadru pentru relaţii economice şi cooperare politică mai strânse, la fel ca în cazul Moldovei şi cel al Ucrainei aflate deja în negocieri cu Uniunea Europeană. Alexandru Eftode:

Şefa politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton a făcut anunţul despre începerea negocierilor cu Georgia ieri la Batumi. Negocierile cu Azerbaijan-ul au început în cursul zilei de astăzi la Baku, iar startul celor cu Armenia urmează a fi anunţat de Ashton luni la Erevan.

„Cred cu fermitate că, întărind legăturile cu Georgia, Uniunea Europeană poate contribui la dezvoltarea democratică a Georgiei, stabilitatea pe termen lung şi prosperitatea ei”, a spus Catherine Ashton joi, alături de preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili.

Ea a declarat că acordul de asociere, care va oferi Georgiei şansa comerţului liber cu Uniunea Europeană, relaţii politice mai strânse şi va deschide perspectiva eliminării vizelor va aduce beneficii ambelor părţi.

Negocierea acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană durează de obicei între 1 şi 4 ani.

Mihail Saakaşvili a spus că Georgia are ţelul ambiţios de a crea prin reforme primul stat european în Caucaz.

În luna mai, Uniunea Europeană îşi anunţase planurile să renunţe la reprezentatul special pe care îl are în Caucazul de Sud. În Georgia, unii exprimaseră îngrijorări că Occidentul a abandonat ţara, atât Uniunea Europeană cât şi Statele Unite dorind relaţii mai calde cu Rusia.

În ultimele săptămâni, aceste temeri s-au mai diminuat, preşedintele Georgiei găzduind mai mulţi diplomați occidentali de rang înalt: secretarul de stat american, Hillary Clinton la începutul lunii, iar joi - Catherine Ashton şi ministrul francez de externe, Bernard Kouchner.

La fel ca Hillary Clinton, Kouchner a repetat sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei, periclitată de recunoaşterea republicilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud de către Rusia în urma războiului ruso-georgian din august 2008. Ministrul francez de externe a spus că ţara sa doreşte ca Georgia să devină membru asociat al Uniunii Europene şi că nu Rusia ia decizii în această privinţă.

Negocierile de asociere cu Georgia pot întări poziţia preşedintelui Saakaşvili, care încearcă să-şi refacă reputaţia de reformator eficace, după dezastruosul război cu Rusia şi reprimarea demonstraţiilor antiguvernamentale din 2007 la Tbilisi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG