Linkuri accesibilitate

Președintele Sarkozy și afacerea Bettencourt


Fosta contabilă a Lilianei Bettencourt, Claire Thibault a declarat poliţiei că a ajutat la adunarea fondurilor pentru campania preşedintelui şi că banii au fost transmişi pe ascuns lui Eric Woerth, trezorierul partidului prezidenţial.


Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy încearcă să facă faţă unui scandal tot mai amplu în legătură cu fonduri ilegale pe care le-ar fi primit în campania prezidenţială din 2007. În centrul scandalului, parcă pentru a confirma stereotipurile despre Franţa, se află o femeie fatală
.

Femeia fatală este cea mai bogată femeie a Franţei şi a treia din lume, Liliane Bettencourt, proprietara imperiului cosmetic L'Oreal, cu o avere de 20 de miliarde de dolari şi cercetată pentru evaziune fiscală. Cei doi nu au nici pe departe o relaţie amoroasă, ci una financiară. Cel puţin aşa susţine fosta contabilă a Lilianei Bettencourt.

Scandalul a început cu o relatare a presei franceze despre faptul că partidul preşedintelui Sarkozy, Uniunea pentru Mişcarea Populară, ar fi primit de la Bettencourt în campania prezidenţială de acum trei ani suma de 150 de mii de euro, bani gheaţă şi că n-ar fi fost pentru prima dată.

Preşedintele Sarkozy a fost un răsfăţat al presei, care a făcut din el un adevărat star în campania prezidenţială din 2007. A început a străluci şi mai tare când a luat-o de nevastă pe fosta cântăreaţă şi supermodel Carla Bruni. Acum, tot presa îi transformă vara în infern, după cum sună titlurile, iar odată cu a preşedintelui - şi pe a Lilianei Bettencourt. Retrasă, departe de lumina reflectoarelor la cei 87 de ani ai săi, ea îşi vede în aceste zile pozele în toate ziarele, deseori în pereche cu cea a preşedintelui.

Scandalul a crescut ca un bulgăre de zăpadă, forţîndu-l pe preşedinte să dea dezminţiri publice: „Să fii portretizat ca unul care a umblat 20 de ani după Madame Bettencourt adunînd plicuri cu bani este o acuzaţie umilitoare, a spus luni Nicolas Sarkozy. Nu mă surprinde că sunt ţinta, eram pregătit. Acest scandal este o iroseală de timp, pe când oamenii aşteaptă de la mine un lucru foarte simplu - să ieşim din criza economică”.

Pentru poliţie, scandalul a părut destul de întemeiat ca să se sesizeze şi să înceapă o anchetă preliminară.

Fosta contabilă a doamnei Bettencourt, Claire Thibault a declarat poliţiei că a ajutat la adunarea fondurilor pentru campania preşedintelui şi că banii au fost transmişi pe ascuns lui Eric Woerth, trezorierul partidului prezidenţial. Rolul lui Woerth, astăzi ministrul muncii, este deosebit de controversat în toată afacerea. Soţia sa a fost consiliera financiară a lui Bettencourt, el însuşi fiind ministru al bugetului pe când miliardara şi-ar fi ascuns o parte din avere în băncile elveţiene.

Pe scurt, este un scandal în care sunt amestecate politica, banii, sexul, oameni putred de bogaţi, evaziunea fiscală şi înregistrările clandestine, după cum îl rezumă Marc Perelman, editor la televiziunea France 24:
Faptul că scandalul s-a declanşat într-un moment în care guvernul îi îndeamnă pe oameni să-şi strângă cureaua, mai spune Perelman, agravează desigur lucrurile, mai ales că preşedintele nu pare a fi capabil să-l oprească.

Nicolas Sarkozy spune că este opera adversarilor săi politici, subliniind că totul a pornit de la relatarea publicaţiei electronice de stânga, Mediapart. Socialiştii ar urmări între altele să se folosească de scandal pentru a împiedica guvernul să ridice vârsta de pensionare în Franţa de la 60 la 62 de ani.

Unii nu se îndoiesc că Afacerea Bettencourt, cum a fost supranumită, îl va urmări pe Sarkozy până la următoarele alegeri prezidenţiale din 2012. Pentru că imaginea care transpare din tot scandalul, fie adevărată sau nu, este aceea a vechii Franţe, împărţite în elita avută şi restul populației, și ale cărei tradiţii populistul Sarkozy, când a fost ales preşedinte, promisese să le curme printr-o politică nouă.

Alţii spun însă că cei care se grăbesc să pună cruce pe cariera politică a lui Sarkozy se înşeală amarnic, îi subestimează abilităţile de contra-atac şi uită că liderul francez devine mai abil atunci când este încolţit, decât atunci când e linişte.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG