Linkuri accesibilitate

Embargoul rusesc - lecția exportatorilor de vin georgieni


Festivalul vinului de la Tbilisi
Festivalul vinului de la Tbilisi

La Tbilisi vinificatorii au ales calea diversificării piețelor de desfacere


Înainte ca Moscova să pună embargo pe vinurile georgiene, în martie 2006, Georgia livra pe piaţa rusă aproape 90 la sută din vinurile sale destinate exportului. Spre comparaţie, Moldova livra acum 4 ani în Rusia aproximativ 70 la sută din vinuri.

Numai că în ceea ce priveşte Georgia, Moscova nu a ridicat embargoul nici până în ziua de astăzi. Pentru Georgia, căderea a fost dramatică şi abia după 2-3 ani de la embargoul rusesc exporturile de vin au început să dea primele semne de creştere, spune directorul companiei georgiene Tbilvino, Giorgi Margvelashvili:

„Au apărut în schimb numeroase pieţe noi de desfacere. Spre exemplu, compania noastră, înainte de embargo, exporta vin în 11 state, acum noi exportăm în 20 de ţări. Compania noastră a reuşit totuşi, în anul 2008, să atingă şi chiar să depăşească nivelul exporturilor pe care îl avea anterior în Rusia. Din păcate, noi suntem în minoritate. Ramura încă n-a reuşit să-şi revină. Georgia exporta în Rusia aproape 60 de milioane de sticle pe an. Acum, totalul exporturilor de vin este de 16-17 milioane de sticle pe an”, spune Giorgi Margvelashvili.

Spre ce pieţe s-au reorientat vinurile georgiene? - l-am întrebat şi pe un alt vinificator georgian, directorul companiei „Telavis Marani”, Zurab Ramazashvili:

„În principal, sunt pieţe din spaţiul post-sovietic, Ucraina, Belarus, Ţările Baltice, Kazahstan, Polonia, dar compania noastră exportă şi în Canada, Statele Unite, Germania, Singapore şi China. Dacă nu există speranţă să revenim pe piaţa rusă, trebuie desigur să ne gândim cum să ne dezvoltăm, cum să mergem mai departe”.

Ambii vinificatori din Tbilisi spun că Georgia abia acum începe să se bucure de roadele diversificării pieţelor de desfacere şi că ar avea nevoie de vreo câţiva ani pentru restabilirea ramurei vinicole până la nivelul anterior embargoului rusesc. În ceea ce priveşte Republica Moldova, ei spun însă că cea mai bună strategie ar fi reducerea dependenţei de o singură piaţă şi acest lucru trebuie să-l înceapă cât mai repede posibil.
XS
SM
MD
LG