Linkuri accesibilitate

Perdanții tranziției din România duc dorul comunismului


Într-un sondaj IRES, 52% din respondenți consideră că niciun partid politic actual nu poate scoate țara din criză.



Aproape 40 la suta dintre romani declara intr-un sondaj facut de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie ca traiesc mai rau decit in perioada comunista. Nostalgia dupa vechiul regim, la 20 de ani de la caderea sa, are legatura mai degraba cu nemultumirile economice, decit cu apetenta ideologica a romanilor. Cei 45 la suta care regreta caderea comunismului fac parte din perdantii tranzitiei romanesti, sint cei care au iesit la pensie la inceputul anilor 90 si care traiesc astazi cu 150-200 de euro pe luna, dar uneori si copiii acestora, care au aflat din familie ca pe vremea comunistilor se traia mai bine.

Incepand cu anii 1970, Partidul Comunist Roman isi fixase ca obiectiv strategic "cresterea continua a nivelului de trai al populatiei", iar cei carora le pare rau ca nu mai exista un stat care sa asigure case in cartierele dormitor si locuri de munca tuturor nu vor sa-si mai aduca aminte de neplacerile vietii de atunci: Nu doar de faptul ca nu aveau voie sa spuna ce gindesc, ca dreptul de a alege era doar de forma, presa nu era libera, iar granitele erau inchise, ci si ca nu se gaseau alimente, ca iarna stateau intr-un frig cumplit sau ca seara se adunau in jurul luminarii, fiindca pentru economie, statul comunist intrerupea zilnic curentul electric.

Absenta unei dizidente autentice in Romania, dar si acapararea tranzitiei autohtone de catre fostii activisti de partid si de ofiteri de securitate au dus la saracirea tarii si la orientarea ei tirzie catre structurile euro-atlantice. Intirzierile pe linie democratica si economica au mentinut permanent o patura de votanti nostalgici, care vor sa fie asistati permanent de stat si care continua sa voteze cu socialistii, care le-au intretinut iluzia ca vor fi vesnic salvati cu bani publici. Acum odata cu accentuarea crizei economice in Romania a iesit la iveala faptul ca statul este falimentar si nu-i mai poate sustine pe cei care ies la pensie inainte de 60 de ani, pe cei care se bazeaza pe ajutoarele de stat pentru a-si plati utilitatile sau pe cei care capusaza institutiile administrative, stind pe salarii bugetare fara sa faca mai nimic.

Infiintarea unui Partid Comunist acum citeva saptamini ar putea avea ca punct de pornire aceasta nostalgie, care-i face pe aproape jumatate dintre romani sa regrete vechiul regim, dar succesul unei formatiuni cu aceasta titulatura nu poate fi asigurat doar de brandul PCR: Partidul Comunist Roman. Pentru a capata notorietate ar avea deci nevoie de un trust media in spate si de o strategie bine pusa la punct. Locul rivnit de acesti noi comunisti este totusi deja ocupat de socialisti, care provin direct si nemijlocit, chiar prin fondatorul lor, Ion Iliescu, din adevaratul PCR.
XS
SM
MD
LG