Linkuri accesibilitate

Disfuncţiile reliefate de inundaţii


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Partea bună e că societatea noastră dezagregată pare să se fi trezit din hibernare şi încearcă să-i ajute pe sinistraţi.


Atunci cînd într-un spaţiu al provizoratului dau buzna năpastele, ele nu numai că lasă urme adînci, ci şi pun în lumină toate disfuncţiile societăţii. Aşa s-a întîmplat şi cu inundaţiile recente. Au ieşit din nou la iveală o sumedenie de lucruri ciudate, bizare, triste. Am constatat, bunăoară, că majoritatea covîrşitoare a sinistraţilor habar nu au ce este asigurarea locuinţelor. Iar şi mai ciudat e că nici cei care au avut de suferit în 2008 de pe urma intemperiilor nu şi-au asigurat casele.

E oarecum ciudat că, după inundaţiile din 2008, alte inundaţii ne iau prin surprindere. Reiese că nu ne-a pregătit cum se cuvine în acest răstimp, că nu am tras nici o învăţătură. De-a dreptul misterioasă e povestea digului care a cedat. Zice-se că cineva îl găurise pentru a-şi trage o ţeavă, dar nu se ştie dacă gaura aceea a subminat sau nu trăinicia digului. E nevoie de convocarea unor experţi care să analizeze rolul găurii. OK, aşteptăm verdictul experţilor şi să sperăm că nu vom aştepta o veşnicie.

Partea bună e că societatea noastră dezagregată pare să se fi trezit din hibernare şi încearcă să-i ajute pe sinistraţi. Am văzut zilele astea o sumedenie de oameni simpli, businessmeni, funcţionari donînd bani sau lucruri de primă necesitate. Foarte active sînt partidele politice. Numai că, iată, campania de colectare a ajutoarelor e însoţită de tot felul de insinuări care vin din toate părţile: ba, chipurile, politicienii simulează grija fiindcă se apropie alegerile, ba inundaţiile sînt o pedeapsă pentru că ne cam împotrivim introducerii religiei în şcoli, ba nişte bani adunaţi pentru sinistraţii din 2008 au dispărut. Colac peste pupăză e polemica provocată de o năstruşnică dilemă existenţială: adunăm ajutoarele împreună sau fiecare în parte?

Sau, iată, o altă bizarerie. În timp ce sinistraţii rămaşi fără gospodării dorm prin şcoli, nişte chişinăuieni rupţi de context proferează blesteme la adresa Termocom-ului care i-a lăsat o lună fără apă caldă. Şi nu contează pentru acei chişinăuieni faptul că Termocom-ul are de făcut nişte lucrări de profilaxie necesare. Ei au o dramă care eclipsează năpasta din lunca Prutului!

Mărturisesc că nu mi-a plăcut nici sinistratul grobian şi bădărănos care, într-un reportaj televizat, beştelea guvernanţii care chipurile nu fac nimic pentru el. Poate că totuşi fac cîte ceva. Poate chiar şi o casă îi vor construi.

„Inundaţiile astea sînt un test pentru societatea noastră” zicea deunăzi un guvernant. Da, sînt un test şi să sperăm că, în ciuda disfuncţiilor, îi vom face faţă. Dar la fel de important e ca şi viitorul test să nu ne ia pe nepusă masă.
XS
SM
MD
LG