Linkuri accesibilitate

Fostului premier socialist bulgar i se impută dispariția a 7 documente secrete


Sergei Stanișev
Sergei Stanișev

Serghei Dmitrievici Stanisev se consideră victima unei vendete politice



Ex-premierul si lider al partidului socialist, fost comunist, Serghei Dmitrievici Stanisev a fost acuzat astazi pentru disparitia a 7 documente secrete, din care unul a fost întocmit la sediul Aliantei Nord Atlantice, două - la Agentia pentru securitate nationala (DANS), trei - la Ministerul de interne si unul – la cel al apararii. Procuratura generala a propus ca Stanisev sa fie amendat.

La iesire din Serviciul national pentru ancheta penala, liderul fostilor comunisti a declarat ca este absurd ca un prim-ministru sa fie tratat drept un simplu contabil si acuzat ca atare. Cu privire la disparitia celor 7 documente, el a spus ca ele au fost întoarse de catre secretariatul primului ministru serviciului de evidenta secreta al Consiliului de ministri.

Stanisev a mai declarat în fata reporterilor ca procuratura si ancheta penala sunt supuse în ultimele luni unor puternice presiuni politice. El a amintit ca si tatal sau, Dimitar Stanisev a fost acuzat în calitatea de secretar al CC al Partidului comunist bulgar în cadrul a asa zisului dosar numarul trei întocmit dupa caderea regimului totalitar. Toate acuzatiile însa au fost retrase de procuratura si el a fost achitat la trei luni dupa ce a decedat.

Stanisev si-a exprimat regretul ca dosarul sau este secret si mediile nu vor avea acces, adaugând – „îmi pare rau ca oamenii nu vor putea vedea despre ce fel de secrete de stat pierdute este vorba”.

Pozând drept victima represiunilor politice, liderul comunist a jurat ca nimeni nu-i va putea astupa gura si ca el va critica în continuare guvernul Borisov care duce tara spre un dezastru financiar iar oamenii spre sapa de lemn.

Procuratura a anuntat ca acuzatiile sunt bazate pe 2 expertize si depozitiile facute de 10 martori. Pentru aceasta infractiune legea prevede pedeapsa pana la doi ani de închisoare insa ex-premierul poate fi numai amendat pentru ca nu are antecedente penale.
XS
SM
MD
LG