Linkuri accesibilitateInvitat duminica aceasta la emisiunea lui Mihai Fusu de la Publika TV să vorbesc despre specificul francez, am început – cum era şi firesc – de la fraza generalului Charles de Gaulle, nu mai puţin celebră decât personajul care a lansat-o: „Cum poţi guverna o ţara/un popor ce are 700 feluri de brânză?!” Iar un alt invitat, şi anume Jean-François Myard, preşedintele Consiliului de administraţie al Mobiasbanca – Groupe Société Générale, a avut chiar inspirata idee să aducă în studio un camembert, drept care „la planete France” (Noir Desir) a luat brusc conturul unei roţi de caşcaval ce m-a dus la replica lui Luca Piţu, nu mai puţin cunoscută în cercurile intelectuale: „Pentru francezi, Dumnezeu s-a înfromajat în istorie”. Substituirea întrupării prin înfromajare mi se pare cel mai frumos omagiu adus poporului ce a dat lumii nu doar Mari Revoluţii, de la 1789, 1848, 1968, ci şi roquefort-ul, ca să citez doar un fel, din cele peste 700, de brânză.

În francofilia mea nedezminţită în timp, ajunsesem să cred, împotriva tuturor evidenţelor, că fromajul este o invenţie pur franceză, când recitind pentru a suta oară Cartea lui Iov, am dat peste acest pasaj ce mi-a luat literalmente piuitul:

„10.9. Adu-Ţi aminte că Tu m-ai lucrat ca lutul;
şi vrei din nou să mă prefaci în ţărână?
10.10. Nu m-ai muls ca laptele?
Nu m-ai închegat ca brânza?”

Aproape că mi-a venit să alerg la frigider, să iau o gură de brânză de burduf, într-atât de convingător se lamentează Iov. Dincolo de anecdotic, gust una din cele mai complexe metafore, mai puţin uzitată decât cea a „ţărânii ce se întoarce în pământ”, ce se datorează unui popor de păstori, şi care consună oarecum cu nemuritoarele versuri ale Mioriţei noastre: „Feţişoara lui/ spuma laptelui”. Şi tot noi avem expresia: „Mare brânză!”, care vrea să însemne un lucru de nimic, la fel cum pe lângă geniul tragic al lui Eminescu îl avem şi pe cel comic, al lui Ion Luca Caragiale.

Şi încă: tot mai uşor guvernezi un popor având peste 700 feluri de brânză decât o naţiune ce se revendică de la „trei ciobănei” fratricizi…

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG