Linkuri accesibilitate

Nevoie de un centru unic de colectare a ajutoarelor pentru sinistrați


 Iurie Gotisan
Iurie Gotisan

Iurie Gotișan: Consecințele actualelor intemperii vor fi mult mai mari decît cele ale inundațiilor din 2008.


În urmă cu 2 ani, la inundaţiile din 2008 din Moldova, o parte din banii oferiţi ca ajutoare pentru sinistraţi se pare că s-au „rătăcit” şi nimeni nu ştie unde anume au ajuns. Este acesta un motiv pentru care oamenii par mai reticenţi în a sări acum în ajutorul semenilor lor? Şi despre ce sume era vorba acum 2 ani?

Iurie Gotişan: Constatările făcute de comisia parlamentara care a anchetat repartizarea resurselor financiare pentru sinistraţii care au pătimit urmare a inundaţiilor din 2008, pe de o parte, şi cele ale Curtii de Conturi, pe de altă parte, sunt diferite. Comisia semnalează o suma de cca 26 milioane lei care au fost utilizaţi nechibzuit, totodata Curtea de Consturi indică asupra faptului că Ministerul Construcţiilor a utilizat în acea perioadă ineficient peste 3 milioane de lei pentru procurarea locuintelor persoanelor care au suferit în urma inundaţiilor de acum doi ani.

Europa Liberă: De ce abia acum au apărut aceste rapoarte? Despre aceste încălcări ar fi trebuit să se ştie mult mai devreme, nu?


Iurie Gotişan
: Pare cam ciudat faptul că abia după 2 ani de zile Curtea de Conturi dă publicităţii asemenea date. Dar putem să presupunem că acum un an de zile spaţiul de manevră al acestei instituţii de audit era, cred, mult mai limitat. Auditul susţine că au existat cazuri când persoanele apareau de doua ori pe listă, chiar dacă pagubele erau minore. Asta în timp ce sinistraţii grav afectaţi au ramas fără nici un ban. Dacă nu gresesc, inundaţiile din vara anului 2008 au provocat daune de peste 120 de milioane de dolari, au fost distruse o bună parte din culturile agricole, iar aproximativ 240 de famiilii au ramas fara case. Totodată, consecintele actualelor intemperii, dupa mine, vor fi mult mai mari, urmare a unor estimări. Actualmente, avem peste 3000 de oameni evacuati şi sute de gospodării distruse. Spre exemplu, Ministerul Agriculturii a estimat că deja 30 la sută din culturile agricole ale acestui an au fost compromise.

Europa Liberă: Vestea că o bună parte din mijloacele materiale şi financiare destinate sinistraţilor în 2008 aşa şi nu a ajuns la destinaţie, oarecum, a îngrijorat, se pare, mai mulţi oameni care ar vrea acum să dea o mână de ajutor celor sinistraţi, dar se gândesc dacă vor ajunge la destinaţie banii sau ajutoarele pregătite pentru cei care au nevoie de ele.


Iurie Gotişan: Marea problemă este că atât în 2008, cât şi în prezent nu avem un centru unic, o entitate sau unitate, numiţi-o cum vreti, responsabilă de colectarea, monitorizarea şi administrarea ajutoarelor de orice formă, fie acestea materiale, fie financiare. Cu toate că, din câte stiu, pâna nu demult această sarcină intra direct în obligaţia Agenţiei Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare, actualmente Agentia Achiziţii Publice. Cred că e nevoie de un centru unic, integrat, de colectare a acestor ajutoare pentru a obţine o maximă transparenţă şi a asigura eficienţa acestui proces. Nu cred că ajutoarele materiale vor dispărea - hrana, apa sau alte produse ajung până la urmă la sinistraţi. E mai dificil cu mijloacele financiare să ajungă la destinaţie şi să fie repartizate nevoiaşilor. Mai mult, eu cred că produsele alimentare ar putea să fie în surplus la un moment dat şi cred că în continuare sinistraţii vor avea mai multă nevoie de bani şi materiale de construcţii pentru a-şi contrui case noi, etc.

Europa Liberă: Dar se pare că politicienii de la guvernare preferă să meargă de unii singuri să împartă ajutoare şi nu împreună, fapt pentru care unii deja au şi spus că, iată, ar fi început campania electorala.


Iurie Gotişan: Nu încape îndoială că politicienii nu pierd ocazia de a-şi etala public ajutoarele pentru sinistraţi, respectiv fiind un prilej bun pentru a face campanie de ochii lumii pentru majoritatea actorilor politici. Însă, e este de fapt păcat că se joacă din mai multe puncte de vedere, politic, electoral dacă vreţi pe seama suferinţelor oamenilor.
XS
SM
MD
LG