Linkuri accesibilitate

România nelustrată la trei ani de la condamnarea comunismului


Pînă acum liberalii au fost cei mai intransigenți cu colaboraționiștii

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a condamnat acum trei ani comunismul ca fiind “ilegitim si criminal”, dar multi din cei care au lucrat pentru regimul dictatorial continua sa fie activi. Este vorba mai putin despre cei retribuiti de Partidul Comunist sau de structurile acestuia, cit mai cu seama despre cei care lucrau pentru bratul inarmat al partidului: pentru Securitate. Multi dintre fostii lideri ai tineretului comunist, dar si fosti ofiteri de securitate sau colaboratori sint oameni de afaceri, altii insa continua sa ocupe diverse pozitii in structurile de stat.

Anul trecut Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a descoperit ca 10 judecatori si procurori bine situati au colaborat cu serviciile represive ale statului comunist, dar ei pot ramine linistiti in sistem: nu fiindca legea le-ar permite, ci fiindca gradul de colaborare cu securitatea se transeaza in urma unui proces juridic.

Cei mai mari patroni de trusturi mediatice din Romania sint deasemenea acuzati ca au fost informatori ai Securitatii. In vreme ce patronul televiziunilor Realitatea si Publika, Sorin Ovidiu Vintu, ar fi fost potrivit informatiilor citate de Hotnews, colaborator al Securitatii in anii 80 cind se afla la inchisoare pentru delapidare, Dan Voiculescu fondatorul Antenelor 1, 2 si 3 si a Jurnalului National, ar fi fost racolat in perioada studentiei. Intre cei doi moguli mediatici din Romania exista totusi o diferenta de anvergura in ceea ce priveste asa zisul colaborationism. Cei care au studiat ascensiunea lui Dan Voiculescu, angajat in anii 80 la una dintre firmele securitatii, socotesc ca succesul sau in afaceri dupa caderea comunismului s-ar datora mai ales conexiunilor sale din sistem.

Multi politicieni romani au fost acuzati ca au semnat angajamente de colaborare cu securitatea, iar altii chiar au continuat sa colaboreze, insa pina acum doar fosta ministra a culturii Mona Musca s-a retreas din politica. Rodica Stanoiu care a ocupat portofoliul justiei in perioada guvernarii socialiste, se judeca inca pentru a demonstra ca nu ea era cea care dadea notele informative, desi probele sint destul de convingatoare.

Impotriva senatorul conservator Dan Voiculescu si parintele Antenelor exista chiar martori, dar procesul treneaza, iar la cererea sa Curtea Constitutionala a declarat anul trecut legea neconstituionala. Ion Iliescu, fostul presedinte socialist al tarii contiuna sa fie cel mai influent politician de stinga din Romania, chiar daca din functia de secretar al judetului Iasi, controla de pilda, directia Securitatii Statului din aceasta zona.

Pina acum liberalii au fost cei mai intransigenti, cu toate ca presedintele lor onorific Mircea Ionescu Quintos, fost detinut politic, este si el pe lista colaboratorilor. Democrat-liberalii, aflati la guvernare, au pastrat, dar nu pe pozitii extrem de influente, mai multi colaborationisti, in vreme ce socialistii, care nu si-au renegat radacinle comuniste, nu au dat importanta acestor lucruri si s-au opus permanent deconspirarii securitatii si legii lustratiei.
XS
SM
MD
LG