Linkuri accesibilitate

La ceasul inundațiilor: solidaritate - gesturi generoase - neîncredere


Ecaterina Mardarovici
Ecaterina Mardarovici

Ecaterina Mardarovici: „Asistăm parcă la un concurs - cine mai mult, cine mai bine; cine cu elicopterul, cine cu maşina ajunge la sinistraţi; însă, în ultimele zile, acţiunile guvernului şi autorităţilor dau o încredere.”



Inundaţiile îi acoperă cu un val de deznădejde pe unii, dar testează totodată limita de indiferenţă a altora. Un post de televiziune povestea ieri cu admiraţie despre o familie din Obileni, sat aflat în zona de risc a inundaţiilor, care a adăpostit 28 de sinistraţi din Cotul Morii. Gazdele şi-au transformat benevol casa într-o adevărată tabără pentru refugiaţi. Urmărim cu speranță ştiri, difuzate de toate mediile, inclusiv postul nostru de radio, despre gesturi generoase făcute de cetăţeni săritori la nevoie. În acelaşi timp, tot din zona calamitată ne vin ştirile despre unii localnici care nu ştiu altceva să facă decît să se uite de la distanţă la soldaţii care consolidează digurile, ori şi mai trist, să-și aline suferința cu paharul.

Cît de tipice sau dimpotrivă, atipice sînt aceste genuri de reacţie la încercările pe care le suportă oamenii? Despre asta vom discuta astăzi cu Ecaterina Mardarovici, director executiv al Clubului politic al femeilor, este astăzi invitată noastră
.

Europa Liberă: Domnă Mardarovici, dv. aţi vizitat localităţile afectate de inundaţii şi aţi văzut cum îi afectează suferinţa oamenilor pe oamenii care au fost ocoliţi de dezastru. Dacă ar fi să daţi note la disciplina compasiune cine şi ce note ar fi să ia?

Ecaterina Mardarovici: Eu aş da o notă înaltă în primul rînd totuşi cetăţenilor din Republica Moldova, care s-au solidarizat într-un mod frumos, dacă putem spune aşa, în măsura posibilităţilor fiecăruia, pentru a susţine aceşti sinistraţi. Doi – eu cred că ceea ce se întîmplă acolo, bine, e şi puţină panică, şi puţină neîncredere, dar mai puţin s-au solidarizat între ei, e o părere a mea, consătenii. Cu excepţia unora care au făcut chiar gesturi ieşite din comun...

Europa Liberă: Cine, în opinia dumneavoastră, trebuie să dea tonul? Adică cine să fie porăitoarele cum le spune la nunţi dar mai ales la praznic? Guvernul, armata, biserica, societatea civilă – sau toate împreună?


Ecaterina Mardarovici
: Sunt mai mulţi actori care ar fi trebuit să mobilizeze societatea. În primul rînd - acţiunile guvernului, ceea ce fac autorităţile. Doi – societatea civilă. Apropo, societatea civilă a făcut un apel prin internet care circulă şi am stabilit că vom organiza nişte acţiuni de ajutorare. Şi trei, bineînţeles, spre regret, m-am aşteptat mai mult la implicarea bisericii ortotoxe, dar nu numai. M-am aşteptat la o implicare a tuturor cultelor religioase din Republica Moldobva. Nu cunosc, poate au făcut-o, mai discret, n-au făcut publică implicarea lor...

Europa Liberă: Domnă Mardarovici, la reacţia bisericii vom reveni. Acum vrem să vă întrebăm - nu este o noutate că în toată lumea cataclisme naturale precum inundaţiile le oferă politicienilor prilejuri de a-şi înţepa rivalii, de a căuta executori neisprăviţi pentru a se da în spectacolul grijii pentru poporul care suferă. Se întîmplă şi la noi acest lucru, judecînd după ce vedem la televizor?

Ecaterina Mardarovici
: Se întîmplă şi tocmai eu cred că din partea partidelor de guvernare. Nu este bine că toate acţiunile lor nu au fost făcute din partea Alianţei. Asistăm parcă la un concurs - cine mai mult, cine mai bine; cine cu elicopterul, cine cu maşina ajunge la sinistraţi; însă situaţia, vreau să zic, în ultimele zile, acţiunile guvernului şi autorităţilor dau o încredere, vedem că lucrurile parcă sunt ţinute sub control. Dar pe de altă parte, această concurenţă între partidele politice, de fapt, sper să aducă la o implicare mai mare a mai multor cetăţeni în ajutorarea acestor sinistraţi.

Europa Liberă: Exact, contează randamentul. Altceva că comuniştii au zis, domnilor totuna ne-aţi dat amenzi, aşa că luaţi banii aceea...

Ecaterina Mardarovici
: Eu cred că comuniştii, ca şi fiecare partid, se vor implica, dar ei au fost cei care opt ani au dirijat, cei care au ţinut toate lucrurile sub control şi acuma în continuare sunt în situaţia în care nu pot depăşi că ei nu sunt cei care decid..

Europa Liberă: E un fel de gelozie, da?

Ecaterina Mardarovici
: Da, e un fel de gelozie. Dar sper ca ei să se implice, măcar pe linie de partid, să-şi ajute membrii săi de partid din aceste localităţi.

Europa Liberă: În vizorul presei a ajuns şi biserica, căreia i se reproşează între altele că, în loc să fie fost pilonul de bază în mobilizarea oamenilor, ar fi avut grijă să-şi promoveze agenda sugerînd că mînia lui Dumnezeu ar putea fie cauzată şi de nedorinţa de a accepta predarea ortodoxiei în şcoală. Să fie oare momentul cel mai potrivit pentru asemenea sugestii, cum credeţi, doamna Mardarovici?


Ecaterina Mardarovici: Eu cred că această predică nu are nimic, din punctul meu de vedere, cu nişte oameni cu adevărat credincioşi. Nu numai că este neinspirată. Trebuie pur şi simplu să fii un om bun ca să înţelegi ce se întîmplă cu aceşti oameni care au rămas fără casele lor, au rămas fără nimic. Să vii cu această predică mi se pare total pe dinafară...

-----------------------------

„Nu statul, nu guvernul, nu armata trebuie să fie factorul mobilizator în situaţii dramatice,” a scris într-un editorial Constantin Tănase de la Timpul, „ci Biserica, clerul, mitropolitul care ne învaţă să ne iubim aproapele”. Pe de altă parte, credinţa ne învaţă că adevărată milostenie se face tacit, asta îmi spunea Igor Belei, directorul misiunii sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei cînd l-am întrebat dacă este onorată sarcina pe care o descrie publicistul de la Timpul. Vă propun să ascultăm un fragment din acest interviu pe care l-am realizat ieri seara.

Igor Belei, directorul misiunii sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei:

„Biserică nu poate înlocui şi nici nu trebuie să înlocuiască autorităţile locale, şi nici companiile de asigurări. Biserica trebuie să educe un spirit de solidaritate, de milă. Asta s-a făcut totdeauna pînă în 40, dar s-a rupt firul ş-atunci biserica a fost pusă undeva în colţ - acolo, ca să facă liturghii, botezuri, cumătrii şi atît. Joi dimineaţă eram deja la Nemţeni pentru a evalua situaţia, pentru a vedea care sunt posibilităţile şi nevoia. Vineri, Înaltpreasfinţitul Petru a dat directiva prin intermediul protopopiatelor şi s-a început colecta. Este un mecanism deja în cadrul Mitropolie Basarabiei, departamentul social, care reacţionează promt în situaţii de acestea. Lumea ajută şi bineface, dar milostenia nu se face cu prea multă pompă, prea multe declaraţii.

Mila creştină presupune o discreţie, nu o faci pentru fală, o faci pentru ajutorarea oamenilor. Colecta se face pentru haine şi produse alimentare. În parohii vom distribui în prima etapă, cînd vom şti listele, hainele, dar cele care vin trebuie triate, pentru că ele nu vin în cea mai bună situaţie. Iar în august vom demara o campanie, în care, prin intermediul unor librării, vom colecta cărţi pentru copii din zonele inundate.”

-----------------------------------

Tot ieri am stat de vorbă şi cu Octavian Moşin, purtătorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei.

„Mitropolia a făcut un apel către toate parohiile. Duminică, 11 iulie, s-a făcut rugăciune comună în toate raioanele. Centralizat, în toate raioanele preoţii fac colecţii pentru sinistraţi, care vor fi distribuite tot prin structurile noastre bisericeşti.

Europa Liberă: Oamenii reacţionează de obicei la astfel de apeluri?


Octavian Moşin: Eu pot să spun doar despre biserica mea. Doar ieri şi azi, în două zile, s-au colectat 5 mii de lei, 20 de oameni au adus tot felul de ajutoare - perne, produse alimentare. Mulţi spun că vor să meargă direct la faţa locului.

Europa Liberă: Cum credeţi, de ce, nu au încredere că vor ajunge aceste ajutoare?

Octavian Moşin: Cine ştie, în orice caz omul vrea aşa - de la suflet la suflet. Cînd ne punem pe rugăciune, disigur şi Dumnezeu aude rugăciunile noastre şi împlineşte dorinţele noastre - aşa a fost dintotdeauna. Şi ne bucură faptul că mulţi vin şi deja spun că au fost la faţa locului şi au văzut durerea, nevoia, au simţit-o şi au trăit-o şi ei.”

----------------------------------------

Europa Liberă: Doamna Mardarovici, cine ar putea si ar trebui să ofere un exemplu de comportament nu doar etic, dar si eficient in situatii de criza?

Ecaterina Mardarovici: Nu aş vrea să învinuesc pe cineva. Toţi actorii societăţii din R. Moldova trăim timpuri în care nu am avut o experienţa prea mare de ajutorare a celora care au nimerit într-o situaţie dificilă. Şi biserica, şi statul, şi societatea civilă şi însuşi cetăţeanul nu am avut această experienţa, acum o trăim pentru prima oară poate într-o astfel de proporţie. Poate că cultele religioase se mobilizează într-un mod mai discret. Dacă acest lucru se întîmplă, le urăm într-un ceas bun. Este adevărat ceea ce a spus reprezentantul de la Mitropolia Moldovei, că foarte mulţi cetăţeni, foarte multă lume ar dori să acorde ajutoarele acestea de la om la om. O parte am întîlnit în discuţii zicînd că ar vrea să se mai limpezească apele, să meargă la o familie şi să o ajute cu ceva concret. Dar pe de altă parte, dacă ne pornim cu toţii la Nemţeni, nu ştiu...

Europa Liberă: Dnă Mardarovici, vă mulţumim pentru acest interviu.
XS
SM
MD
LG