Linkuri accesibilitate

Eduard Kokoity anunță că nu dorește un nou mandat de președinte al Osetiei de Sud


Eduard Kokoity
Eduard Kokoity

În ce măsură declaraţia lui Kokoity i-a convins pe politicieni şi experţi?

Liderul regiunii georgiene separatiste Osetia de Sud, Eduard Kokoity a declarat zilele trecute că nu va candida pentru al treilea mandat de preşedinte în alegerile din 2011. Mai mulţi experţi cred că Eduard Kokoity îşi va ţine promisiunea şi că în perioada de până la scrutin, actuala echipă prezidenţială din Tskhinvali îi va găsi un succesor, transmite corespondenta Europei Libere la Vladikavkaz, capitala Osetiei de Nord, Janna Tarhanova.

Opozanţii regimului de la Tskhinvali şi-au exprimat în repetate rânduri temerea că Eduard Kokoity va încerca să modifice constituţia în parlamentul pe care îl controlează în totalitate şi va candida pentru un al treilea mandat de preşedinte. Însă la recentul congres al partidului „Edinstvo”, partidul puterii din Osetia de Sud, Eduard Kokoity a declarat că toate discuţiile pe această temă sunt pure speculaţii. El a spus că plecând din funcţia de perşedinte, nu va pleca însă şi din Osetia de Sud, de care îşi vede legat viitorul.

În ce măsură declaraţiile lui Kokoity i-au convins pe politicieni şi experţi?

Militantul pentru drepturile omului, avocatul Djabrail Gabachiev spune că decizia lui Kokoity era previzibilă. „Să încalce constituţia nu este în interesul său, dar nici stăpânii săi nu-i vor permite”, spune Gabachiev, care este de părere că plecarea lui Kokoity ar putea deschide calea unei normalizări a relaţiilor dintre Osetia de Sud şi Georgia. O asemenea normalizare este dorită şi de preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev, şi de premierul rus Vladimir Putin, şi este încurajată şi de conducerea Statelor Unite, susţine expertul din Vladikavkaz.

Prim-vicepreşedintele Parlamentului din Osetia de Nord, Stanislav Kesaev crede însă că actuala conducere sud-osetină este cea mai reuşită de până acum. „Kokoity a spus că legea supremă nu prevede un al treilea mandat de preşedinte şi că pentru el constituţia este o valoare supremă. E o decizie bine chibzuită a unui om de stat. Kokoity nu va pleca însă din politică şi va continua să-şi aducă contribuţia”, declară politicianul nord-osetin.

Inal Ostaev, primarul orăşelului Kvaisa din Osetia de Sud, unde continuă construcţia caselor pentru refugiaţii războiului ruso-georgian din 2008 crede că deocamdată Kokoity nu are un succesor. „Kokoity duce o politică dreaptă. Să dea domnul să nu ne întoarcem din drum după plecarea sa. Nu văd deocamdată un succesor. Nimeni deocamdată nu pretinde să fie lider”, spune primarul sud-osetin.

Dar experţii cred deja că cea mai potrivită candidatură ar fi procurorul general de la Tskhinvali sau speakerul parlamentului Boris Ciociev, care sunt din aceeaşi echipă cu Kokoity. Militantul pentru drepturile omului Djabrail Gabachiev spune că oricine altcineva, mai ales dacă e vorba de opozanţii săi, ar putea să-l persecute pe Kokoity pentru imensele delapidări din banii alocaţi de Moscova pentru reconstrucţia regiunii, acuzaţii respinse de conducerea Osetiei de Sud, dar care răsună tot mai insistent în ultima vreme atât la adresa echipei prezidenţiale a lui Kokoity, cât şi a rivalilor săi din echipa guvernamentală, condusă de premierul Vadim Brovţev, propus în această funcţie de Moscova în 2009.
XS
SM
MD
LG