Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională face praf și pulbere decretul privind comemorarea zilei ocupației sovietice


Dumitru Pulbere, președintele Curții Constituționale
Dumitru Pulbere, președintele Curții Constituționale

Magistații CC îi impută președintelui interimar Mihai Ghimpu că ar fi dat un aspect juridic unor „evenimente istorice”




Magistraţii Curţii Constituţionale au anulat astăzi decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu prin care 28 iunie era declarată Zi a ocupaţiei sovietice în Republica Moldova, decret despre care criticii lui Ghimpu spuneau că a tensionat la maxim relaţiile moldo-ruse. Cum a reacţionat Mihai Ghmpu la decizia Curţii Constituţionale?

Mihai Ghimpu
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu califică drept politică decizia de astăzi a Curţii Constituţionale de a invalida decretul său despre declararea zilei ocupaţiei sovietice în data de 28 iunie: „Eu vreau să văd argumentele aduse, dar din ceea ce a anunţat preşedintele CC, este mai mult o decizie politică sau de altă natură şi nicidecum juridică. Ce înseamnă ceva istoric, politic. Asta nu-i treaba curţii. Curtea trebuie să se pronunţe asupra decretului dacă e constituţional sau nu. Ce articol din constituţie este încălcat?”

Cu decizia de astăzi, magistraţii Curţii au stabilit că la emiterea decretului, Mihai Ghimpu „a încercat să dea un aspect juridic şi politic unor evenimente istorice”, am citat din partea rezolutivă a deciziei Curţii Constituţionale, singura care a fost dată publicităţii. Motivele din care magistraţii au luat această decizie vor fi anunţate ulterior, dar pînă atunci, conform legislaţiei, decretul prezidenţial urmează a fi anulat.

Mihai Ghimpu spune că se aştepta totuşi la o asemenea decizie, dar nu pentru că decretul său ar fi anti-constituţional: „Faptul că la rugămintea mea n-au acceptat să amîne pe la toamnă – termenul de examinare permite amînarea cu 6 luni – dar au amînat examinarea doar cu două zile, îmi era clar mie că decizia va fi luată cea care a fost luată.”

Înainte de a fi contestat la Curtea Constituţională de către comunişti, care cred că Mihai Ghimpu şi-ar fi depăşit atribuţiile şi ar fi divizat societatea, decretul interimarului stîrnise critici şi din partea colegilor din coaliţia de guvernămînt. Iată cum a reacţionat la decizia de astăzi a CC democratul Dumitru Diacov, cel care criticase cel mai aspru decretul lui Ghimpu: „Acest decret a trezit doar animozităţi – şi în sînul alianţei, şi în societate, şi au apărut în faţă probleme care nu existau. Eu n-am avut nici o satisfacţie cînd a apărut şi nici acum nu am nici o satisfacţie. Dar cred că această decizie o să liniştească spiritele.”

Şi alţi colegi de alianţă ai preşedintelui au spus astăzi că decretul său au adus doar prejudicii Republicii Moldova. Înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă şi un nou potenţial embargou pentru vinurile moldoveneşti sunt primele invocate.

Iată însă cum răspunde preşedintele acestor critici: „Colegii mei mai mult au tensionat relaţiile cu Rusia decît aş fi făcut-o eu. Eu pur şi simplu am emis un decret care dacă nu erau alegerile nici n-ar fi fost observat. Ne-am fi dus şi am fi depus o floare la un monument şi atît.”

Din reacţiile analiştilor politici vom reţine declaraţia directorului Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative sociale Viitorul, Igor Munteanu, potrivit căruia decretul lui Ghimpu nu atentează la vreun principiu constituţional, prin urmare Curtea ar fi trebuit să păstreze tăcerea în legătură cu el.
Previous Next

XS
SM
MD
LG