Linkuri accesibilitate

12.07 - București: Spectacolul culiselor


Horia Roman Patapievici
Horia Roman Patapievici

Marea miză a viitoarelor alegeri este de a crea o situaţie pre electorală, de aşa natură, încît PDSR, după alegeri să nu se poată alia decît cu PRM.


12 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Calin Cristea; comentariu: Horia Roman Patapievici).

Spectacolul culiselor.

Cind aflăm că PNL este în discuţii avansate cu ApR privind o o anumită formă de fuziune, că acest lucru contrariază preşedinţia şi că stîrneşte stupoare printre bătrînii din Senatul PNL, cînd aflăm de ieşirea la rampă a unor pînă de curînd independenţi cu potenţial electoral, cum ar fi domnul Stolojan, ei bine, ce doresc de fapt să ne transmită oamenii politici, cînd fac, îm văzul şi cu ştiinţa noastră, aceste manevre ?

Teza mea este că orice manevră secretă e, în politică, făcută anume pentru a fi cunoscută. Si asta, cu scopul de a testa reacţia opiniei publice. Deci, ce ne spun combinaţiile de culise, propuse în ultima săptămînă de oamenii politici ?

Ne spun, cred, că, din orice altă perspectivă decît cea a PDSR-ului, marea luptă a viitoarelor alegeri se dă pentru desemnarea partidului care va reuşi să izoleze, în viitorul parlament, partidul domnului Iliescu. raţionamentul mi se pare a fi următorul: judecînd după efectul de popularitate slab avut asupra PDSR-ului de scandalurile „firului rosu”, „afişelor neplătite şi nevămuite” şi încălcării embargoului faţă de Iugoslavia, e clar că acest partid, va ocupa prima pozitie ăn clasamentul alegerilor legislative. E la fel de clar că scorul său, deşi cel mai bun, nu-i va permite totuşi, să formeze, singur, un guvern stabil. Va trebui să se alieze. Intrebarea este... cu cine ?

Marea miză a viitoarelor alegeri este de a crea o situaţie pre electorală, de aşa natură, încît PDSR, după alegeri să nu se poată alia decît cu PRM. Dacă aceasta situaţie va putea fi produsă atunci PDSR va cîştiga alegerile, dar va pierde, sigur, guvernarea, fiind constrîns să ramînă în opozitie. De ce ? Deoarece semnalele aliaţilor nostri occidentali sunt cum nu se poate mai limpezi în privinţa PRM-ului, combinaţie respingătoare de colectivism comunist şi de xenofobie fascistă. Orice, dar nu PRM la guvernare! (...)

Va funcţiona mecanismul de izolare post electorala a PDSR prin intermediul unei aliante de tip centru dreapta în jurul PNL ? Rămîne de văzut, în măsura în care opinia publică va agrea aceste combinaţii. În caz contrar, dacă ceea ce va reuşi, va fi o alianţă PD-APR, atunci rezultatul post electoral va fi, inevitabil, absorbţia acestei alianţe de stînga în PDSR prin refacerea fostului FSN şi prin dispariţia oricărei opoziţii de centru dreapta.
XS
SM
MD
LG