Linkuri accesibilitate

La Mosquitera - un spaniol premiat la Festivalul filmului de la Karlovy Vary


Afișul filmului „La mosquitera” premiat la Karlovy Vary
Afișul filmului „La mosquitera” premiat la Karlovy Vary

Filmul românesc „Aurora” al regizorului Cristi Puiu, o coproducţie româno-franceză-elveţiană-germană, a primit premiul secției East of the West.


Aseara la Karlovy Vary s-a încheiat editia a 45-a Festivalului International al Filmului. Juriul, prezidat de producatorul american Ron Yerxa, a acordat Marele Premiu, Globul de Cristal, filmului spaniol Reţeaua de țînţari (La Mosquitera) realizat de regizorul Agusti Vila.

Filmul este povestea unei familii în care fiecare membru cauta sa se izoleze in propria lume, avind-o in unul din rolurile importante pe Geraldine Chaplin. Premiul este in valoare de 30 000 de dolari si va fi împărţit între regizorul si producatorul filmului.

Premiul Special al Juriului a fost acordat filmului cehesc de animaţie Kooky, realizat de Jan Sverak.

Premiul pentru cea mai buna regie l-a primit Rajko Grlic, pentru drama sa Numai între noi, o coproducţie a citorva ţări din Balcanii de vest: Croatia, Serbia si Slovenia.

Premiul pentru „Contribuţia artistică extraordinară la lumea filmului” a fost acordat regizorilor Nikita Mihalkov si Juraj Herz.
Președintele Festivalului, Jiri Bartoska îl salută pe Nikita Mihalkov și pe fiica sa, actrița Nadejda


Filmul românesc „Aurora” al regizorului Cristi Puiu, o coproducţie româno-franceză-elveţiană-germană, a primit premiul secției East of the West. Filmul continua linia din „Moartea Domnului Lăzărescu”, avind a supratema... valoarea pentru altii a unei vieti de om. O investigatie cu „ochii larg deschisi” asupra realităţilor tranzitiei romanesti, sub forma unui „thriller” minimalist. Acest premiu este in valoare de 10 000 de dolari. Au mai fost acordate premii la categoriile de film documentar, film independent.

Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, FIPRESCI a fost acordat filmului belgian Hitler la Hollywood, realizat de Frederic Sojcher.

Este de menţionat că regulamentul acestui Festival impune ca filmele din competitia oficială sa fie premiere mondiale, motiv pentru care, de exemplu, un film precum Aurora nu a putut intra in competitia oficiala, el avind premiera mondiala la Cannes.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG