Linkuri accesibilitate

O navă libiană sub pavilion moldovean cu activiști pro-palestinieni, ce urma să se îndrepte spre Fîșia Gaza va ancora într-un port egiptean grație cooperării moldo-israeliene


Israelul crede ca graţie cooperării cu guvernele Moldovei şi Greciei a reuşit să deturneze o navă libiană care voia să spargă blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza. Nava „Almathia” urma să plece din Grecia spre Fâşia Gaza, sub pavilion moldovean, într-o acţiune pro-palestiniană condusă de unul din fiii liderului libian Moammar Gadaffi.
Potrivit AFP, oficialii israelieni spun că la cererea lor, guvernul de la Chişinău a luat contact cu căpitanul moldovean al navei, care a fost de acord s-o îndrepte spre un port egiptean. Ziarul Jerusalem Post scrie că subiectul a fost discutat în ultimele zile în mai multe convorbiri telefonice între ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman şi omologii săi de la Chişinău şi Atena. Intr-o scrisoare oficială adresată vineri secretarului general ONU și președintelui Adunării generale ONU și citată de cotidianul Haaretz, Israelul ceruse exercitarea unor presiuni internaționale asupra guvernului libian pentru a da dovadă de responsabilitate și a împiedica plecarea navei din porrtul grec Lavrio.
La 31 mai, mai multe nave venite din Turcia au încercat să spargă blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza. În ciocnirile cu soldaţii israelieni au murit 9 activişti pro-palestinieni.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG