Linkuri accesibilitate

Societatea nu poate trăi în necunoașterea adevărului istoric


Petru Munteanu la Europa Liberă
Petru Munteanu la Europa Liberă

Jurnalul săptămînal al avocatului Petru Munteanu.


Luni

Am urmarit alegerile prezidentiale din Polonia. Cunosc mai multi politicieni dar si oameni de afaceri pe care i-am protejat in deschiderea afacerilor in Moldova. Ei aduc din tara lor produse alimentare, printre care pateuri din carne de gaina si rata, care de altfel nu lipsesc si din frigiderul meu. Învingătorul alegerilor a devenit al patrulea preşedinte al Poloniei de la căderea comunismului. Bronislaw Komorowski este un reformator liberal şi ma bucur pentru alegerea facuta de poporul polonez.

S-au împlinit zece ani de când, prin reformă constituţională, deputaţii au transformat Moldova în republică parlamentară. De atunci, şeful statului nu mai este ales prin sufragiu direct, de popor, ci de către Legislativ. De facto, Moldova n-a fost niciodată republică parlamentară, în plus - ne-am dat de mai multe ori cu capul de piatră şi cu piatra în cap atunci când a trebuit să fie ales şeful statului. Cred că aceşti zece ani de „frăsuială parlamentară” ne-au convins de necesitatea unui răspuns pozitiv la referendumul programat pentru 5 septembrie ca preşedintele să fie ales prin vot direct de către toti cetatenii.

Am participat la un proces de judecata in care il apar pe un cetatean concediat ilegal de la locul de munca. Procesul a fost castigat de clientul meu, el fiind restabilit in functie.

Marti

S-au împlinit 61 de ani de când comuniştii au deportat în Siberia și Kazahstan peste 35 mii de persoane în cel de-al doilea val de deportări, printre care si rudele mele. Buneii mei si matusele mele au stat opt ani in regiunea Kurgan. Am mers si am depus un buchet de flori la locul unde va fi inaltat un monument in amintirea celor dusi in Siberii de gheata.

Razboiul vinului ia amploare. Medicul rus sanitar de stat, Ghenadie Oniscenko spune ca au fost oprite peste 30 de camioane cu vin rosu moldovenesc, pentru ca ar contine „substante periculoase pentru sanatate”. M-am simtit si eu ofensat, calitatea vinului nostru nu e cea pe care a descris-o Oniscenko. Stim prea bine ca aceste camioane au fost oprite după decretul preşedintelui interimar despre Ziua ocupaţiei sovietice. Eu naivul, credeam ca un medic sanitar nu face politica.

Seara nu am ratat meciul de fotbal intre Olanda su Uruguay. Sunt fanul echipei olandeze.

Miercuri

Veste cea buna ca intr-un sfarsit Academia de Ştiinţe şi-a anunţat sprijinul pentru mult criticatul decret al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de a declara ziua de 28 iunie 1940 - Zi a ocupaţiei sovietice. Societatea nu poate trăi în necunoașterea adevărului istoric sau nu poate trăi la nesfârșit prin mistificarea adevărului despre o zi care i-a marcat profund destinul istoric. Desi am un raspuns totusi ma intreb - de ce nu pleaca acasa armata rusa, fosta sovietica, stationata fara voia noastra in zona de est a Moldovei?

Si vestea trista. Inundații grave în raionul Hîncești după avarierea barajului de la Nemțeni. Oamenii saraci au ramas si mai saraci. Nu ezit si caut modalitati de a-i ajuta pe cei napustuiti. Gasesc mai multe haine si incaltaminte pe care le voi duce celor din zona calamitata.

Seara sarbatoresc victoria Olandei in meciul cu echipa Germaniei.

Joi

Atmosferă încinsă în AIE. Liderul AMN, Serafim Urechean, a spus că înmormântarea Alianţei a început odată cu discuţiile pe marginea lichidării judecătoriilor economice. Groparii coalitiei liberal democrate sunt chiar doi deputati din AMN, care nu au sustinut proiectului acestei legi.

Mai la toate posturile de televiziune se vorbeste despre Juravschi, Dobrovolschi, Caduc, Revenco care joaca de partea lui Filat - ei au devenit membri PLDM. Astept inscrierea golului. Intre timp, CSJ a pus CRUCE pe initiativa lui Pasat. Fostul securist refuza sa se conformeze, spune ca va strange semnaturi. Dumnezeu sa-l ierte ca nu stie ce face.

Vineri

Dupa ani de discutii si asteptare, s-au inaugurat cele doua consulate romane de la Balti si Cahul. Alaturi de seful diplomatiei moldovenesti, Iurie Leanca, la ceremonia de la Balti a participat si ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Faptul că ele încep să funcţioneze în plină vară, când oamenii călătoresc mai mult, este binevenit. Eu sunt un norocos, pentru ca am cetatenia romana. Dar cat timp pierdut si nervi mi-au trebuit, numai eu stiu.

Astept cu mare nerabdare revenirea sotiei acasa. De o saptamana se afla in Elvetia. A trebuit sa gatesc de unul singur. Nu a fost cea mai mare placere. Intre timp o veste de-a dreptul imbucuratoare. S-ar putea sa fiu socru mare.

*Anul nasterii 1950. Absolvent al Facultatii de Drept din Moldova. Activitate: 1976-1990 - judecator, presedinte al Judecatoriei Ciocana, Chisinau, 1990-1994; deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepresedinte al Comisiei pentru Politica Externa. Membru al avocaturii din 1994. Din 1998, consilier si reprezentant în probleme de proprietate industriala, presedinte al Arbitrajului specializat In proprietatea industriala de pe langa Agentia de Stat pentru Protectia Industriala (AGEPI). Arbitru în proprietatea intelectuala pe langa Organizatia Mondiala a Proprietatii (Geneva). Vicepresedinte al Consiliului Baroului Avocatilor.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG