Linkuri accesibilitate

România lipsită de strategii serioase pentru prevenirea inundațiilor


Prutul revărsat
Prutul revărsat

Ploile din ultimele două săptămîni au dus la inundații la fel de mari ca în 1970, înregistrindu-se și un debit istoric al Dunării.


Inundaţiile afectează în aceste zile şi vecina de la apus a Republicii Moldova, România, mai ales în judeţele din estul ţării, ameninţate de apele umflate de ploi ale Dunării, Prutului şi Siretului. Detalii, în relatarea Sabinei Fati.

Pericolul inundatiilor nu a trecut pentru Romania, dar in vreme ce apele Dunarii si ale Siretului au scazut, Prutul a continuat sa creasca astazi, iar ploile afecteaza inca sudul tarii. Potrivit specialistilor ploile din ultimele doua saptamini au dus la inundatii la fel de mari ca in 1970, inregistrindu-se de altfel si un debit istoric al Dunarii.

Meteorologii si hidrologii romani nu au anticipat insa nici ploile, nici amploarea inundatiilor, astfel incit autoritatile au instituit prea tirziu codul rosu, au inceput sa evacueze populatia afectata in ultimul moment, iar numarul victimelor a ajuns la 23. Inaltii oficiali romani s-au mobilizat la rindul lor cu greu si au facut o serie de gafe: presedintele Traian Basescu si membrii guvernului au inceput sa viziteze zonele calamitate, abia la o saptamina dupa inceperea dezastrului si sub presiunea televiziunilor de stiri ostile guvernarii din Romania.

Pentru prima data de cind este presedinte, Traian Basescu a pregetat sa iasa in mijlocul multimii, temindu-se poate de nemultumirile oamenilor, dupa ce seful statului roman a fost cel care a anuntat masurile de austeritate care au afectat deja salariile bugetarilor si care initial vizau si reducerea pensiilor. Pe acest fond tensionat, presedintele roman si-a pierdut in citeva rinduri rabdarea cu sinistratii si a ridicat tonul. A fost totusi mai putin huiduit decit premierul Emil Boc. Si in ciuda presei proaste pe care o are, Elena Udrea, ministru Dezvoltarii si Turismului si preferata presedintlui, a fost destul de bine primita de cei afectati de inundatii. Inadecvarea ei nu a avut legatura de data aceasta cu tinutele purtate, ci de marcile scumpe afisate, insa presa a criticat-o pentru ca a oferit odata cu ajutoarele aduse pantofi cu toc femeilor ramase fara case.

Mai grav a fost faptul ca primarul din Dorohoi si consilierii lui nu au stiut semnificatia codului rosu si nu au luat nici un fel de masuri impotriva apelor, desi au fost anuntati din timp. Acest exemplu demonstreaza cit de putin pregatite sint administratiile locale pentru situatiile de urgenta. De altfel autoritatile romane recunosc ca nu exista strategii serioase de prevenire a calamitatilor naturale si ca in ceea ce priveste inundatiile principalele cauze provenind din perioada regimului communist cind au fost facute indiguiri fortate.

Aceste indiguiri nu lasa luncile sa-si exercite rolul de burete pentru apa in exces. In acelasi timp problemele mari apar intotdeauna mai ales pe cursurile Siretului si Prutului, riuri lasate neamenajate si din pricina relatiilor sinuoase pe care Romania le-a avut in ultimii 20 de ani cu Ucraina si Republica Moldova.

In Romania nu s-a facut inca bilantul final al inundatiilor, dar pierderile s-ar putea apropia de un milliard de euro daca se pun la socoteala si recoltele pierdute. Cu toate acestea Guvernul roman a trimis dincolo de Prut un detasament de interventii pentru situatii de urgenta format din 24 de ofiteri si subofiteri plus 10 barci echipate, 8 autocamioane de interventie, 10 motopompe, diguri mobile si 10 tone de apa potabila.
XS
SM
MD
LG