Linkuri accesibilitate

Relațiile moldo-române într-un interviu al ministrului Teodor Baconschi (Evenimentul zilei)


Tania Radu
Tania Radu

Inca de aseara, pe pagina electronica a ziarului Evenimentul zilei a fost postata o stire despre revarsarile Prutului pe teritoriul Republicii Moldova. Informatia preluata de la agentia Mediafax vorbeste despre acuzatii aduse de cetateni primarilor si guvernului condus de Vlad Filat pentru ca nu i-au avertizat din timp asupra pericolului. Riscul de inundatii creste in intervalul 10-13 iulie, prin cresterea debitelor raurilor – se mai arata in stirea din Evenimentul zilei.

Citand un comunicat al guvernului, ziarul Adevarul se refera la ajutorul trimis de autoritatile romane Republicii Moldova: un detasament de interventii al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, barci pneumatice cu echipament complet, autocamioane de interventie, motopompe.

Ministrul de externe roman Teodor Baconschi acorda un interviu ziarului Evenimentul zilei, cu prilejul deschiderii consulatelor romanesti de la Cahul si Balti – o reusita multasteptata, si care a fost posibila datorita bunei colaborari cu autoritatile d ela Chisinau. Cele doua consulate reprezinta prima prezenta a unui stat membru al Uniunii Europene dincolo de capitala Republicii Moldova.

Intrebat despre problema intermediarilor care isi ofera serviciile pentru o mai rapida obtinere a vizei de Romania, Baconschi aminteste ca la sfarsitul lui iunie a fost constituit un grup de lucru, format din reprezentanti ai ambasadei romane la Chisinau si ai autoritatilor moldovene. Ei trebuie sa identifice masurile potrivite pentru stoparea fenomenului. Seful diplomatiei romane spera că viitorul guvern, care va rezulta din alegeri, va continua seria reformelor incepute de guvernul Filat, pastrand premisele unei bune relatii Bucuresti-Chisinau, care este in interesul ambelor state.

Referitor la situatia din Transnistria, Romania colaboreaza cu partenerii europeni, in mod special cu Germania, una dintre tinte fiind ca Uniunea sa dobandeasca un rol sporit in negocierile in format 5+2. Dupa semnarea la Bucuresti a Declaratiei privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova, in 27 aprilie, nu există discutii privind incheierea unui tratat politic de baza intre cele doua tari. Principala preocupare a Bucurestiului este sa sprijine parcursul european al tarii de peste Prut, se mai arata in interviul acordat de Teodor Baconschi ziarului Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG