Linkuri accesibilitate

Experți ai UE vor estima proporțiile pagubelor cauzate de inundații


Reprezentantul UE, Dirk Schuebel
Reprezentantul UE, Dirk Schuebel

Dirk Schuebel: „Ca ajutor pe termen scurt, noi de obicei oferim asistenţă în bunuri, nu asistenţă financiară. Însă în cazuri excepţionale putem contribui şi cu fonduri”.


Uniunea Europeană va oferi asistenţă populaţiei din zonele afectate de inundaţii. Ajutorul va consta în principal din bunuri, însă şeful Delegaţiei Uniunii Europene nu exclude să fie oferite şi fonduri pentru reabilitarea digurilor. Detalii are Lucia Diaconu.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene Dirk Shuebel a anunţat ziariştii că primul expert din partea UE a venit la Chişinău încă de ieri la amiază, ca răspuns la solicitarea prim-ministrului Vlad Filat de ajutoare din partea ţărilor UE, iar în următoarele zile urmează să vină alţi 3 experţi.

Dirk Schuebel: „Noi aşteptăm ca aceşti experţi să-şi creeze propria impresie privind amploarea acestei situaţii, după care aşteptăm ca Guvernul Republicii Moldova să ne prezinte lista articolelor solicitate. Şi după asta vom mobiliza statele membre să acorde ajutorul care va fi preponderent în bunuri”.

Dirk Schuebel a fost întrebat de ziarişti dacă UE ar putea oferi şi fonduri, ca excepţie de la regulă, pentru repararea digurilor bunăoară şi a infrastructurii care a fost construită cu mult timp în urmă. Dirk Schuebel a spus: „Ca ajutor pe termen scurt, noi de obicei oferim asistenţă în bunuri, nu asistenţă financiară. Însă în cazuri excepţionale putem contribui şi cu fonduri, în special dacă e vorba de ajutor pe termen lung. Important e să înţelegem care sînt necesităţile. Şi din păcate, din cîte mi s-a spus, nu am ajuns la finalul acestei probleme, fiindcă se aşteaptă ca şi apele altor rîuri să se reverse în Prut, pe deasupra, se aşteaptă şi nişte ploi abundente. Deci se pare că această listă de solicitări va fi pregătită nu mai devreme de sfîrşitul week-end-ului”.

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene a spus că misiunea de la Chişinău are experienţa necesară pentru a putea ajuta rapid şi eficient populaţia în situaţii de acest fel. Cu doi ani în urmă UE a acordat asistenţă R. Moldova pentru a depăşi urmările secetei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG