Linkuri accesibilitate

10.07 - Chișinău: Rezoluțiile OSCE pe tema Moldovei


Două dintre rezoluţiile adoptate şi incluse în actul final al sesiunii, intitulat „Declaraţia de la Bucureşti”, sunt consacrate Moldovei şi grupului Ilaşcu.


10 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Rezoluțiile OSCE pe tema Moldovei.

Dan Ionescu: Astăzi s-au încheiat la Bucureşti lucrările celei de-a noua sesiuni a Adunării Parlamentare a OSCE. Sesiunea l-a ales pe noul preşedinte al Adunării, în persoana lui Adrian Severin, fost ministru de Externe a României. Printre rezoluţiile adoptate de către plenul Adunării s-au numărat două, care se referă în mod nemijlocit la Republica Moldova. Relatează corespondenta noastră la Bucureşti, Liana Ionescu.

Delegaţia parlamentarilor din Republica Moldova, alcătuită din Alexei Tulbure, Andrei Neguţa şi Vladimir Ciobanu, a avut o participare activă atât în plenul Adunrării Parlamentare a OSCE, cât şi în comitetele generale. Pe de altă parte, documentele finale ale Adunării Parlamentare a OSCE dau o atenţie specială Republicii Moldova.

Două dintre rezoluţiile adoptate cu acest prilej şi incluse în actul final al sesiunii, intitulat „Declaraţia de la Bucureşti”, sunt consacrate Moldovei şi grupului Ilaşcu. Prima statutează independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi face apel către părţile implicate pentru a clarifica statutul Transnistriei ca parte a Republicii Moldova. Documentul salută angajamentele Federaţiei Ruse luate în 1999, la summitul de la Istanbul, de a-şi retrage forţele de pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârşitul anului 2002 şi salută progresul făcut în retragerea şi distrugerea muniţiilor şi armamentului rusesc depozitate în Transnistria.

Din păcate, amendamentele la acest paragraf, în care se vorbea despre un progres limitat şi insuficient al retragerii ruseşti, au fost respinse în dezbaterile Comitetului de politică şi securitate, la solicitarea Rusiei. De altfel, din cele 15 amendamente, propuse de reprezentanţii României, Moldovei şi Poloniei, în care se vorbea despre progresul limitat în retragerea armatei a 14-ea, despre statutul de regiune al Transnistriei şi ilegitimitatea regimului de la Tiraspol, numai unul a fost adoptat şi anume, cel care punctează îngrijorarea profundă a OSCE în legătură cu impasul negocierilor privind statutul Transnistriei.

Şeful delegaţiei Republicii Moldova, Alexei Tulbure, consideră că există motive de a fi mulţumit de adoptarea rezoluţiei, cu toate că noţiunea de „stat comun” nu este bine precizată şi nu se spune nimic despre stagnarea procesului de retragere a armatei ruse.

Alexei Tulbure: „Din cauza dorinţei raportorilor, autorilor acestor rezoluţii de a obţine un consens cât mai larg asupra acestor rezoluţii, s-au adoptat unele noţiuni mai generale, mai abstracte, ceea ce a permis, într-adevăr, să se voteze unanim pentru aceaste rezoluţie. Aici sunt momente pozitive şi negative. Momente pozitive – că noi avem în spatele nostru susţinerea întregii Adunări Parlamentare. Şi mai puţin pozitive, să zicem, că n-am putut atribui acestui document un caracter mai concret.”

Rezoluţia referitoare la grupul Ilaşcu solicită desfăşurarea unui proces corect într-unul din statele membre ale OSCE şi cere autorităţilor transnistrene să coopereze şi să-i elibereze pe membrii grupului până ce tribunalul, din statul în care urmează să fie judecat procesul, se va pronunţa.

Deputatul Alexei Tulbure consideră, că adoptarea acestei rezoluţii este un progres considerabil în soluţionarea problemei grupului Ilaşcu: „Se vorbeşte despre reconsiderarea acestui caz într-o ţară terţă membră a OSCE şi această curte imparţială va trebui să-şi spună sentinţa finală asupra cazului Ilaşcu. Noi sperăm, că adoptarea acestui document va duce, până la urmă, la eliberarea acestui grup.”

Cu prilejul adoptării actului final al Adunării Parlamentare a OSCE, ambele rezoluţii au întâmpinat obiecţii din partea delegaţiei ruse. Cel mai vehement a fost cunoscutul politician extremist Vladimir Jirinovschi, care a avut un schimb de replici cu delegatul Republicii Moldova, Alexei Tulbure. Jirinovschi a spus, că rezoluţia referitoare la Moldova, asemeni celei asupra Ceceniei, este fără obiect, întru cât ţine de istoria imperiului rus şi a recomandat Adunării să formuleze rezoluţii despre Arabia şi Alasca.

Liana Ionescu, Radio Europa Liberă, Bucureşti
XS
SM
MD
LG