Linkuri accesibilitate

10.07 - București: Christopher Smith: imaginea unui congressman despre România


Congressmanul Christopher Smith
Congressmanul Christopher Smith

„În timpul preşedinţiei lui Iliescu, corupţia a luat o amploare până atunci necunoscută.”



10 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea)

Christopher Smith: imaginea unui congressman despre România.

Interviu realizat de: Nestor Rateş

Membru republican al Camerei reprezentaţilor din Statele Unite, Christopher Smith a fost şeful delegaţiei americane la reuniunea Adunării Parlamentare OSCE, care s-a ţinut la Bucureşti. Într-un interviu acordat Europei Libere, Smith a declarat, între altele, că o victorie a liderului PDSR Ion Iliescu în alegerile prezidenţiale ar putea duce, într-o primă instanţă, la o înrăutăţire a relaţiilor cu Statele Unite, cel puţin la nivelul Congresului.

Anul viitor, România va prelua preşedinţia OSCE, iar congressman-ul Smith şi-a exprimat anumite dubii, mai ales în eventualitatea unei victorii a lui Ion Iliescu.

„Subiectul reuniunii OSCE de la Bucureşti a fost corupţia şi efectele ei dezastroase asupra democraţiei, or este ştiut că în timpul preşedinţiei lui Iliescu, corupţia a luat o amploare până atunci necunoscută.

Mulţi dintre noi se întrebau dacă schimbarea pe care am dorit-o, chiar a avut loc cu adevărat, când au fost aduşi minerii în 1990, au început să spargă capete, să comită atrocităţi iar Iliescu le-a mulţumit pentru acest lucru. Acela a fost un semnal de alarmă pentru noi, cei care suntem profund interesaţi de România ne-am spus „oare chiar s-au schimbat lucrurile cu adevărat ?”

Am mari rezerve în privinţa d-ului Iliescu. Este treaba românilor ca prin procesul electoral să decidă cine va fi preşedintele lor. Dar sper că vor examina problema corupţiei, se vor întreba cine poate conduce cel mai bine ţara spre integrare în Europa şi bune relaţii cu Statele Unite”.

La Washington, mai multe personalităţi ale administraţiei au declarat Europei Libere că în ultimă instanță contează politica dusă de un guvern, nu personalităţile - opinie pe care Christopher Smith nu o împărtăşeşte, cel puţin când este vorba de România.

„În anii 80, diplomaţii mă admonestau când împreună cu alţi colegi din Congres ridicam problema drepturilor omului în România. Ne spuneau că Ceaușescu este diferit, că duce o politică externă diferită... Când scriam proiecte de rezoluţie privind drepturile omului, persoane de la Departamentul de Stat apăreau în biroul meu şi încercau să mă convingă să renunţ sau cel puţin să reduc lista de plângeri pe care le aveam împotriva regimului Ceauşescu. Acele experienţe m-au convins că personalităţile şi politicile lor nu pot fi separate”.

Congresman-ul american explică cum se schimbă relaţiile de cooperare economică sau diplomatică, în momentul când la putere vine o personalitatea în care nu ai încredere. Este motivul pentru care victoria lui Ion Iliescu ar putea schimba relaţiile americano-române, cel puţin la nivelul Congresului.
XS
SM
MD
LG