Linkuri accesibilitate

A face coadă... cu toată fiinţa


Coada la pîine la Strășeni
Coada la pîine la Strășeni

Și acum avem cu ne mîndri, bunăoară, călcatul în picioare din faţa Consulatului României. E o busculadă acolo demnă de cozile perestroikăi.


În epoca în care trăim se fac multe topuri/clasamente bizare. Iată, bunăoară, site-ul gazeta.ru scrie că Asociaţia prestatorilor de servicii conforme tehnologiei „Mystery Shopping” şi-a propus să afle cîtă vreme se face coadă în 18 ţări europene. Mesagerii sus-pomenitei Asociaţii au făcut-o pe cumpărătorii în mai multe magazine alimentare, bănci, oficii poştale şi farmacii din cele 18 ţări selectate. Şi au stabilit că cele mai lungi cozi sînt acelea din Rusia. Cetăţenii ruşi aşteaptă să le vină rîndul în medie 27 de minute. Pe locul doi s-a clasat Italia unde se face coadă în medie 14 minute. Cel mai bine stau suedezii: aceştia aproape că nu observă cozile fiindcă nu stau decît 2 minute în şirul de oameni care aşteaptă ceva.

Republica Moldova nu a încăput în acest clasament şi e păcat. Mă gîndesc că am fi avut şanse mari să ne numărăm printre lideri. Păi, nu am format noi împreună cu Rusia cîştigătoare marea familie a popoarelor sovietice? Şi oare nu atunci, în perioada sovietică, ne-am învăţat, cot la cot, să facem coadă vreme îndelungată la cîrnaţii Doktorskaia? Dar cozile interminabile din zorii tranziţiei, la moldoveni şi la ruşi, nu au fost oare asemănătoare? Îmi amintesc şi acum suferinţa unui vecin care a suportat cu stoicism o coadă kilometrică pentru a-şi cumpăra un frigider cu cupoane. În schimb suferinţa aceea i-a fost estompată cu desăvîrşire în clipa în care frigiderul jinduit fu adus în casă.

Dar şi acum avem cu ne mîndri în această privinţă. Să luăm, bunăoară, călcatul în picioare din faţa Consulatului României. E o busculadă acolo demnă de cozile perestroikăi. Sau, iată, la Banca de Economii am făcut coadă recent pentru a-mi plăti facturile şi a trebuit să aştept exact cît aşteaptă în medie cetăţenii Rusiei. Acum cîţiva ani busculade dezolante au existat în faţa oficiului de evidenţă a populaţiei de pe strada Asachi şi la Agenţia Naţională Locuinţe de pe strada Alecsandri. Avem deci un potenţial inepuizabil în acest sens şi dacă eram băgaţi în seamă de creatorii clasamentului...

Mă gîndesc că la fel de interesant ar fi fost şi un alt top, unul creat în funcţie de atitudinea cetăţenilor faţă de cozi. Aici la noi, coada, deşi enervează şi irită, nu e văzută ca o anomalie, ci ca o fatalitate, un dat neplăcut al vieţii. Căci viaţa are şi aspectele ei triste, nu-i aşa?
XS
SM
MD
LG