Linkuri accesibilitate

„România are o strategie oficială clară față de spațiul dintre Prut si Nistru” (România Liberă)


Tania Radu
Tania Radu

„Rusia insultă Republica Moldova” (Adevărul).


Relaţiile încordate ale Moldovei cu Rusia sunt descrise astăzi în câteva articole ale presei de la Bucureşti, pe care le rezumă Tania Radu
:

Din nou despre vinurile moldovenesti oprite de la vanzare in Federatia Rusa. Adevarul reproduce declaratiile lui Ghenadi Oniscenko, seful serviciului sanitar rus, sub titlul „Rusia insulta Republica Moldova”. Dincolo de remarcele oficialului rus despre calitatea necorespunzatoare a unui mare numar de sticle de vin moldovenesc, este citat si atacul sau la adresa premierului Vlad Filat, care si-ar fi dovedit „incapacitatea totala de a face ordine in domeniul vinicol”.

Un articol din Evenimentul zilei se ocupa de acelasi subiect. Adrian Cochino, care semneaza, face legatura intre aceste tensiuni si decretul semnat de presedintele interimar Mihai Ghimpu, prin care se instituie Ziua ocupatiei sovietice, la 28 iunie. Este citat analistul rus Matvei Ganapolski, care a declarat ca „ingredientele periculoase apar in produse exact in momentul unor conflicte politice si dispar atunci cand aceste conflicte iau sfarsit”. Industria vinului este vitala pentru Republica Moldova, cu 2,4% pondere in produsul intern brut si cu 3,1% din exporturile tarii catre Rusia, se mai arata in Evenimentul zilei.

„Pentru prima data in ultimii 60 de ani, Romania are o strategie oficiala clara fata de spatiul dintre Prut si Nistru” – scrie Sabina Fati in editorialul ziarului Romania libera. In opinia sa, pozitiile cuprinse in Strategia Nationala de Aparare fata de aspiratia europeana a Republicii Moldova si fata de problema stationarii trupelor rusesti in Transnistria, demonstreaza clar acest lucru. De asemenea, un pas semnificativ este deschiderea, maine, a doua noi consulate la Cahul si Balti. O politica aplicata inteligent, rezulta din comentariul Sabinei Fati, pentru ca Romania dubleaza asemenea decizii cu „politeturi pragmatice” fata de Rusia: interesul declarat pentru constructia conductei South Stream, deblocarea accesului capitalului rusesc spre economia romaneasca s.a.m.d. Alte doua exemple sunt explorarile pe care le va finanta Lukoil pe platoul continental al Marii Negre sau propunerea facuta companiei Gazprom de cooperare in domeniul energetic.
XS
SM
MD
LG