Linkuri accesibilitate

„Solar Impulse” - un proiect aviatic elvețian de avantgardă


Solar Impulse
Solar Impulse

Cu 12 mii de celule solare, suficiente atît să alimenteze cele 4 motoare cu elice, cît şi să stocheze energie pentru zborul de noapte.


Poate un avion să zboare la infinit fără alimentare cu combustibil? Acest vis s-a apropiat de realitate astăzi, când un avion alimentat de baterii solare a aterizat după ce a zburat 24 de ore în continuu, noaptea folosind energia pe care a acumulat-o în timpul zilei. Paul Hodorogea
:

Un avion solar a realizat astăzi ceea ce anterior părea imposibil. Avionul elveţian „Solar Impulse” a zburat în timpul nopţii, alimentat numai de energia electrică stocată în timpul zilei. A aterizat in aceasta dimineata la un aerodrom de lângă oraşul elveţian Berna, după ce avionul cu o singură persoană la bord a zburat în continuu mai mult de 24 de ore.

Şeful echipei care a realizat avionul, Bertrand Piccard, a spus că nimic nu îi putea împiedica să mai zboare încă o zi şi o noapte. Pilotul Andre Borschberg, a rămas treaz toată noaptea, pregătit pentru o eventuală aterizare, dacă energia avionului ar fi scăzut. Imediat după debarcare iată cum Borschberg şi-a descris călătoria: „A fost incredibil, a fost un succes mai bun decât ne-am aşteptat. Eram gata să rămân mai mult în aer, dar ne-am spus: Nu!... Am demonstrat ceea ce am vrut să demonstrăm. A fost superb”.



Avionul construit de echipa elveţiană cântareste aproximativ cât o masina medie, dar are o anvergură cât a unui avion comercial Airbus, ceea ce-i permite să ducă 12 mii de celule solare. Ele sunt suficiente nu numai să alimenteze cele 4 motoare cu elice, dar pot şi să stocheze energie pentru zborul de noapte. Avionul este încă experimental, dar acest zbor deschide calea pentru proiectarea avioanelor în viitor, care ar putea transporta încărcături grele la distanţe mari - fără realimentare. Scopul echipei elveţiene în următorii 3 ani este să perfecţioneze avionul în aşa fel încât să poată zbura, în cinci etape, în jurul lumii.

Piccard, şeful echipei, este deja celebru pentru primul zbor în jurul lumii în balon, din anul 1999. Iar directorul de zbor al proiectului este Claude Nicollier, primul astronaut elveţian.
XS
SM
MD
LG