Linkuri accesibilitate

O clarificare necesară din partea Academiei de Științe


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Societatea nu poate trăi în necunoașterea adevărului istoric sau nu poate trăi la nesfârșit prin mistificarea adevărului despre o dată care i-a marcat profund destinul istoric.


Academia de Ştiinţe şi-a anunţat miercuri sprijinul pentru mult criticatul decret al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de a declara ziua de 28 iunie 1940 zi a ocupaţiei sovietice. Printre cei care sprijină decretul şi concluziile academiei se numără istoricul Gheorghe Cojocaru, autorul principal al raportului pentru condamnarea crimelor regimului comunist sovietic. Într-un interviu cu Vasile Botnaru, el a explicat de ce
:

Gheorghe Cojocaru: Academia de Științe de la Chișinău și-a spus cuvântul în ceea ce privește semnificația zilei de 28 iunie 1940. Cu 70 de ani în urmă fosta Uniune Sovietică a ocupat și anexat teritoriul Basarabiei și Nordul Bucovinei, prin dictat și amenințarea cu recurgerea la forța armată. Formulându-și clar poziția, știința academică urmărește să calmeze spiritele din societate, încinse mai ales după apariția decretului președintelui intrerimar Mihai Ghimpu, care declară ziua de 28 iunie drept zi „a ocupației sovietice”, și să avertizeze asupra inadmisibilității speculării adevărului istoric în scopul înrăutățirii relațiilor Republicii Moldova cu Federația Rusă.

Europa liberă: Academia de Ştiinţe intervine tocmai după ce Rospotrebnazorul a dat de ştire că revendică un cost anume pentru decretul lui Mihai Ghimpu. În felul acesdta savanţii nesocotesc, ca şi cum, efectele economice ale unei asemenea poziţii Să fie oare acesta prețul pe care trebuie să-l plătească societatea pentru rostirea adevărului istoric?


Gheorghe Cojocaru: În primul rând, societatea nu poate trăi în necunoașterea adevărului istoric sau nu poate trăi la nesfârșit prin mistificarea adevărului despre o dată care i-a marcat profund destinul istoric. Această clarificare din partea Academiei de Științe era absolut necesară și ea este în perfectă conformitate cu realitățile istorice. Reacțiile contradictorii din interior sau exterior față de această interpretare a evenimentelor din 28 iunie 1940 nu pot obstacula necesitatea de cunoaștere și interpretare a adevărului despre această dată. Sigur, este regretabil că există asemenea reacții punitive care afectează relațiile economice sau politice cu Federația Rusă, dar ele sunt disproporționate și nu fac cinste celor care recurg la asemenea metode. Mai mult decât atât, cred că interpretările diferite ale unor evenimente istorice ar putea servi drept stimulente pentru mediile academice din Republica Moldova și Federația Rusă ca să inițieze niște discuții și investigații în comun în aceste chestiuni.

Europa liberă: Mă văd silit să vă întreb pragmatic: care este importanța acestei Hotărâri a Academiei de Științe pentru societate?

Gheorghe Cojocaru: Academia de Științe, ca cel mai înalt for științific din Republica Moldova, și-a expus public punctul de vedere, care are la bază documentele istorice și analiza competentă și responsabilă a acestora. Aceasta este o Hotărâre fundamentată științific și ea urmărește să ajute societatea să se edifice asupra trecutului său istoric și să întărească totodată încrederea în știința academică. Tot așa după cum Academia de Științe s-a pronunțat ferm în favoarea limbii române, și această Hotârâre a sa vine în sprijinul afirmării adevărului științific și istoric.

Europa liberă: Dar, clasa politică ce va putea lua din această Hotărâre?

Gheorghe Cojocaru: Dacă va dori să arate respect față de Academia de Științe și știința academică, clasa politică nu va putea trece peste acest punct de vedere principial al comunității academice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG