Linkuri accesibilitate

O criză comercială moldo-rusă de administrat cu atenție și calm


Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc

Valeriu Cosarciuc: „Cu Federaţia Rusă problemele continuă de mai mulţi ani. Până la urmă cred, că vom ajunge la nişte relaţii comerciale civilizate.”


Sanitarul-şef al Rusiei a negat că înăsprirea controlului vinurilor importate din Moldova ar avea vreo conotaţie politică. Într-o declaraţie consemnată de agenţia rusă Interfax, Ghenadi Onişcenko a spus că supravegherea mai atentă a vinurilor moldoveneşti ţine de calitatea lor proastă, nicidecum de relaţiile politice dintre Moscova şi Chişinău. Valentina Ursu i-a cerut părerea despre aceste critici ministrului agriculturii, Valeriu Cosarciuc.

Valeriu Cosarciuc
: „La ziua de astăzi nu avem nici un comunicat oficial din partea organelor abilitate ale Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte relaţiile noastre comerciale.”

Europa Liberă: Dar sunt declaraţiile făcute de şeful Rospotrebnadzor-ului, domnul Onişcenko, care a spus că vinurile moldoveneşti nu-s de bună calitate.

Valeriu Cosarciuc: „Noi am citit, noi am citit numai nişte interviuri ale domnului Onişcenko, şi atunci putem să punem la îndoială veridicitatea lor, fiind publicate în diferite surse de informare în masă ale Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Dar ce spun agenţii economic?

Valeriu Cosarciuc
: „Agenţii economici spun, că sunt în terminalul Solneţevo, în terminalul vamal sunt în jur de 46 de autocamioane, care sunt în procedură de certificare. Şi dacă până nu demult certificarea se făcea în decurs de 48 de ore, acum decurge mult mai mult timp.”

Europa Liberă: De ce acum mai mult timp? Ceea ce e în Solnţevo e de calitate? Mă refer la păroducţia de vinuri.


Valeriu Cosarciuc: „Da, produsele sunt calitative. Agenţii economici din Republica Moldova exportă 48 de procente din tot exportul este în Federaţia Rusă şi restul, 52 de procente, în diferite ţări, inclusiv şi în Uniunea Europeană, inclusiv în Ucraina, inclusiv în Belarus. Noi n-am avut şi n-avem probleme cu aceste ţări.”

Europa Liberă: De ce au apărut cu Federaţia Rusă probleme?

Valeriu Cosarciuc
: „Cu Federaţia Rusă problemele continuă de mai mulţi ani. Până la urmă cred, că vom ajunge la nişte relaţii comerciale civilizate.”

Europa Liberă: Agenţilor economici ce le spuneţi? Să-şi diversifice piaţa de desfacere?

Valeriu Cosarciuc
: „Noi am avut ieri şedinţa Comitetului anticriză, am avut o întâlnirte cu viticultorii, am discutat foarte, foarte aprins şi este foarte clar, că trebuie să diversificăm piaţa pentru produsele noastre vinicole. Şi chiar ar trebui să avem o înţelegere că pe o piaţă să nu avem mai mult de 20-25 procente. Să nu supunem riscurilor afacerile agenţilor economici şi cu atât mai mult este şi soarta oamenilor. În complexul vitivinicol lucrează în jur de 120 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, inclusiv 11 mii în vinificaţie. Vă închipuiţi, că este o armată mare, familii.

Şi noi tot timpul trebuie să ne gândim, că acele relaţii comerciale, care le au agenţii economici, trebuie să fie protejate şi să fie diminuate riscurile pentru ca aceste afaceri să deruleze. Situaţia nu este bună. De aceea şi astăzi am avut o şedinţă şi la domnul prim ministru pe tema respectivă. Acuma urmează să administrăm această eventuală criză foarte şi foarte atent şi calm.”

Europa Liberă: Bate la uşă sezonul de recoltare a producţiei, ce facem cu strugurii?

Valeriu Cosarciuc: „Am discutat cu colegii noştri din România, căutăm parteneri, care să poată să cumpere strugurii de soiuri tehnice din Republica Moldova. Acelaşi lucru acum îl discutăm şi cu partenerii din Ucraina şi vom căuta posibilităţi de alternativă pentru ca strugurii, care vor fi recoltaţi în anul 2010, să-şi găsească cumpărătorul cu bani.”
XS
SM
MD
LG