Linkuri accesibilitate

Referendumul extinde spațiul de manevră pentru AIE și îl reduce pe cel al PCRM


Opiniile analiștilor Igor Munteanu (IDIS Viitorul) și Valeriu Vasilică (Info-Neo Prim) într-o discuție cu Vasile Botnaru despre actualul raport de forțe politice din Moldova.


Despre raportul de forţe în preajma plebiscitului Vasile Botnaru a stat de vorba cu doi analişti, Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Iniţiative sociale „Viitorul” şi cu directorul agenţiei de presă Infoprim-Neo Valeriu Vasilică.

Oricare ar fi raportul de forţă, plebiscitul va fi victorios pentru toată lumea, urmând să scoată foloase chiar şi adversarii acestuia, consideră Igor Munteanu. Iată argumentele sale:

Igor Munteanu: „Orice referendum, sau orice consultări cu populaţia sunt extrem de costisitoare, dar care merită. Să afli care este cu adevărat opinia populaţiei, a poporului într-o chestiune extrem de politizată, întotdeauna clarifică lucrurile. Câştigă toată lumea. Câştigă cetăţenii şi câştigă clasa politică printr-o legitimitate sporită. Eu cred că acest referendum extinde spaţiul de manevră pentru Alianţă, în întregime, şi reduce spaţiul de manevră pentru Partidul Comuniştilor, care cu înverşunare s-a opus acestei iniţiative şi care până în acest moment caută purici în brânză.”

Europa Liberă: Există o resursă importantă, care o clasificăm, de regulă, la indecişi. De exemplu, partidul lui Pasat. Unde va înclina balanţa, încotro?

Igor Munteanu (IDIS Viitorul)
Igor Munteanu
: „Aceşti indecişi nu reprezintă în mod necesar partidul lui Pasat. Aceşti indecişi au nevoie de stimulente puternice, sau de reamintire, de mesaje importante în ultimele două săptămâni. Şi indiferent ce ar face partidul lui Pasat, sau Moldova Unită, aceşti indecişi nu-şi vor da asentimentul lor în acest moment. Pentru că ei sunt deprinşi să accepte o anumită acţiune politică abia în ajunul referendumului sau abia în ajunul alegerilor. Ei sunt inerţi, înceţi la mişcare. Pe dânşii nu poţi decât să-i vrăjeşti cu mesaje, care, de obicei, câştigă în intensitate în ultimele două săptămâni ale scrutinului.

Este într-adevăr un mare mister, cum se va comporta electoratul naţional conservator. În acest moment nu am văzut nici un sondaj, care să reflecte felul în care s-a modificat comportamentul electoratului, după anunţarea apariţiei acestui partid pro-rus al lui Pasat. Cu siguranţă, clerul va avea un rol important, dar nu este clar în acest moment, în ce măsură acest cler va servi noului partid, Partidul Umanist, pe care îl va reprezenta Pasat şi nu va vorbi conform propriilor sale instincte, cum a acţionat şi în alegerile trecute, în ultimii opt ani de zile, fiind servitor, de fapt, al Partidului Comuniştilor. Sigur că instrucţiunile, pe care le va primi din partea mitropolitului, vor fi foarte importante, dar să nu uităm în acest context, că există numeroase grupuri în interiorul clerului, care s-au opus acestei politizări excesive de ultimă oră a Mitropoliei Moldovei şi care ar putea să aibă propria interpretare a evenimentelor viitoare.”

Valeriu Vasilică, directorul agenţiei de ştiri Info-Prim Neo, consideră că referendumul şi rezultatele previzibile ale acestuia sunt un fel de pastilă amară, pe care politicienii o acceptă, ca să depăşească viciile de sistem, încetăţenite de Partidul Comuniştilor.

Valeriu Vasilică: „Ideea alegerii preşedintelui de către popor are susţinere masivă. Nu cred, că PCRM-ul are prea multă influenţă în acest sens, ca să convingă prea multă lume, ca să nu iasă la referendum, sau să voteze împotrivă.”
Valeriu Vasilică (Info-Prim Neo)


Europa Liberă: În schimb comuniştii au o ocazie să sune goarna, să mobilizeze electoratul în alte subiecte.

Igor Munteanu: „E dreptul lor. Să fie deştepţi şi ceilalţi. Să folosească şi ei referendumul ca şi campanie electorală. Mie nu-mi e dragă această alegere a şefului statului de către întreg popor. Dar pe de o parte aşa vrea populaţia, aşa vrea puterea actuală şi are dreptul. Dar fără acest gest nu cred că putem conta că se reaşează lucrurile pe făgaş normal, în sens politic. Pentru că nici ceea ce am avut în ultimii opt ani nu a fost sănătos. Când un singur om, de dragul acestei stabilităţi, de dragul acestei linişte, decidea tot. Nu puteai să-ţi dai seama, când şi de ce a schimbat un ministru, pe urmă prim-ministrul. Şi asta nu era vorba de treburile interne ale unui partid. Era vorba de soarta ţării, de soarta mea, de soarta fiecăruia.

Deci, cu riscul că politicienii se vor certa în continuare în fotoliile şefului Parlamentului, şefului statului, eu zic, că o ceartă în limitele bunului simţ, este mai bună decât o stabilitate, pe care am avut-o în cei opt ani de guvernare comunistă.”

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG