Linkuri accesibilitate

Condamnarea comunismului se amînă (Panorama)


Acțiunile de comemorare a victimelor celui de-al doilea val de deportări staliniste (Timpul).


La tema discuţiei noastre de astăzi, ziarul Panorama scrie că în urma declaraţiei de ieri a lui Oniscenko, ambasada R. Moldova în Moscova a recomandat vinificatorilor moldoveni să-şi întrerupă livrările în Federaţia Rusă, precizînd că tirurile cu vin din Solnţevo staţionează acolo nu de o zi şi nu de două, ci de 10. Ziarul mai anunţă că ministrul moldovean al agriculturii i-a convocat ieri pe vinificatorii moldoveni cărora le-a cerut să caute mai activ alte pieţe de desfacere, astfel încît, în timp, Moldova să ajungă să exporte în Rusia doar a 10 parte din vinurile sale.

Tot Panorama scrie că condamnarea comunismului se amînă. Citînd mai mulţi membri ai alianţei, ziarul anunţă că ascultarea raportului lui Ghimpu în această problemă în Parlament a fost amînată pentru că componentele coaliţiei nu au reuşit să se pună de acord asupra textului documentului pe care ar fi trebuit să-l adopte legislativului drept urmare a raportului. Democratul Dumitru Diacov a spus ziarului că, cel mai probabil, actualul Parlament nu va mai examina această chestiune, condamnarea comunismului fiind lasată pentru viitorul legislativ.

Timpul scrie că 2010 este primul an în care la acţiunile de comemorare a victimelor celui de-al doilea val de represiuni staliniste a participat conducerea de vîrf a Moldovei. Cu acest prilej, ziarul anunţă că guvernul se angajează de acum încolo să-i despăgubească pe supravieţuitorii deportărilor, luînd această sarcină de pe umerii primăriilor locale, şi a alocat deja un sediu pentru un viitor muzeu al deportaţilor.

Tot Timpul anunţă că Guvernul SUA va oferi Moldovei un grant de 10 mln de dolari pentru dezvoltarea competitivităţii în sectorul privat. Merită atenţie şi opinia unui cititor publicată de Timpul, fiind vorba despre Nina Gorincioi Cadopi, o conaţională a noastră aflată în Italia, care îşi împărtăşeşte speranţa că divirgenţele din alianţa de guvernare legate de decretul lui Ghimpu despre Ziua ocupaţiei sau de condamnarea comunismului nu vor duce la dispariţia acesteia.

Din Economist puteţi afla că în primul trimestru al acestui an Moldova aproape şi-a dublat exporturile de vinuri în Federaţia Rusă, cota acesteia în extorturile moldoveneşti de alcool fiind de aproape 50 la sută. Ziarul mai anunţă că remitenţele sunt în creştere, pentru a patra lună consecutiv, iar Ciprul a ajuns cel de-al doilea investitor în economia Moldovei.
XS
SM
MD
LG