Linkuri accesibilitate

Undă verde referendumului constituțional


Curtea Constituțională în ședință
Curtea Constituțională în ședință

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv inițiativei AIE de modificare a procedurii alegerii președintelui statului prin referendum.


Curtea Constituţională a dat undă verde astăzi organizării referendumului asupra revenirii la alegerea şefului statului prin vot popular. Liderii alianţei de guvernare, autoarea iniţiativei, spun că plebiscitul va avea loc pe 5 septembrie, iar alegătorii vor fi chemaţi să răspundă la o singură întrebare - dacă doresc ca şeful statului să fie ale prin vot direct, de către popor. Opoziţia comunistă, pe de altă parte, ameninţă cu boicotarea referendumului, cerînd organizarea grabnică a alegerilor parlamentare anticipate. Relatează Liliana Barbăroşie:

După ce s-a asigurat de susţinerea unor instituţii europene, coaliţia liberal-democrată a obţinut şi agrementul Curţii Constituţionale pentru desfăşurarea unui referendum constituţional prin care să modifice procedura de alegere a şefului statului. Cu avizul pozitiv de astăzi al Curţii, coaliţia mai face un pas în direcţia aprobării referendumului în care să-i întrebe pe cetăţeni dacă vor sau nu să-şi aleagă în mod direct şeful statului şi care să anuleze procedura actuală de alegere a preşedintelui în Parlament.

Următorul pas ar fi anunţarea, de către Parlament, a datei la care referendumul va fi defăşurat. Acest lucru va avea loc chiar mîine, cînd Parlamentul se va întruni pentru asta într-o şedinţă plenară. Anterior, coaliţia anunţase data de 5 septembrie drept ziua probabilă a chemării cetăţenilor la urne. Din ziua de mîine şi pînă la 5 septembrie sunt exact două luni necesare să se respecte din momentul anunţării pînă la ziua referendumului, prin urmare data anunţată anterior ar putea rămîne în picioare.

Pronunţînd decizia de astăzi, magistraţii Curţii au sugerat totuşi că Parlamentul ar mai avea o şansă să se răzgândească, astfel încît să modifice Constituţia fără referendum şi să economisească cele 30 de mln. de lei la cit sunt estimate costurile acestuia.

Preşedintele CC, Dumitru Pulbere: „Art. 78, în redacţia propusă de cei 41 de deputaţi poate fi modificat şi în Parlament. Legiuitorul, atunci cînd a completat codul electoral cu art. 150 a prevăzut şi această variantă. Cineva zice că opoziţia poate să promită că va vota, dar cînd va veni ziua respectivă nu va veni să voteze. Nu-i nici un pericol în acest sens după ce am avizat acest proiect. Dacă opoziţia nu se va prezenta, se va organiza referendumul.”

Deputatul democrat Aurel Băieşu, care a prezentat Curţii proiectul Alianţei, nu crede însă că ar mai există vreo cale de întoarcere: „Parlamentul poate fie să declanşeze procedura de desfăşurare a referendumului, fie să meargă pe altă cale. Altă cale ar fi posibilă doar dacă se ajunge la consens cu comuniştii. Dacă însă pînă acum nu a fost posibil, de acum încolo – nici atîta. Cred că cel mai degrabă se va merge pe calea referendumului.”

Solicitat de noi, şi unul dintre fruntaşii PCRM, Vadim Mişin, a pus la îndoială posibilitatea unei înţelegeri între coaliţia de guvernămînt şi opoziţia parlamentară: „Ca să ajungem la consens, trebuie să ne întîlnim, să discutăm… Nimic din toate astea nu se întîmplă. Chiar dacă noi am spus foarte clar că suntem gata să participăm la votarea în Parlament a modificării constituţionale pentru care optează Alianţa. Dar se pare că nimeni nu vrea asta. Ei vor referendum nu pentru a afla părerea poporului, da pentru a anula anticipatele.”
PCRM-ul nu are de gînd să participle la şedinţa de mîine a legislativului, a mai precizat Vadim Mişin.

Aşadar, referendumul pare calea cea mai probabilă de modificare a Constituţiei la care se va recurge. Pentru a reveni la alegerea presedintelui de catre popor, la urne trebuie să se prezinte o treime din alegători, jumatate dintre care să susţină propunerea Alianţei. Opoziţia parlamentară a anunţat că ar putea boicota plebiscitul.

Dacă totuşi rezultatele referendumului vor fi pozitive, atunci, ulterior, s-ar putea să se modifice şi alte articole din Constituţie, cum ar, spre exemplu, cel ce-i dă Parlamentului dreptul de a demite şeful statului, lucru absolut nefiresc, spun specialiştii, într-o republică semi-prezidenţială cum ar putea redeveni Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG