Linkuri accesibilitate

In ajunul reluării la Viena a negocierilor 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean


Vicepremierul Victor Osipov
Vicepremierul Victor Osipov

Victor Osipov: „nu am discutat despre supărări. Noi am discutat despre agendă şi despre situaţia în procesul de reglementare transnistreană.”


Intors de la consultări diplomatice la Moscova, vicepremierul Victor Osipov a acordat un interviu Europei Libere despre perspectivele reluării unor negocieri consistente în chestiunea transnistreană și speranțele ca Federația Rusă să adopte o poziție constructivă. Valentina Ursu a început prin a-l întreba despre necesitatea relansării negocierilor:

Victor Osipov
: „Necesitatea de a relansa negocierile pentru rezovarea problemei transnistrene este incontestabilă, dar, în acelaşi timp, sarcina se prezintă a fi una dificilă. Şi însuşi faptul, că asemenea negocieri la nivel oficial nu se poartă din primăvara anului 2006 este un argument în acest sens. Nu singurul argument al dificultăţii. Şi situaţia de moment, sau situaţia actuală conţine o serie întreagă de factori, care fac din această sarcină una deloc uşoară. Am reuşit să atragem atenţia comunităţii internaţionale asupra faptului, că procesul stagnează şi trebuie să fie reluat. Am obţinut inclusiv luări de poziţie la cel mai înalt nivel.”

Europa Liberă: O ultimă ar fi declaraţia Secretarului de stat al Statelor Unite şi ministrului ucrainean de Externe, care au convenit ca ţările lor să-şi dubleze eforturile pentru găsirea unei soluţii negociate a conflictului transnistrean la convorbirile formatului 5+2.


Victor Osipov
: „Eu cred şi sunt convins, că aceste luări de atitudine, aceste implicări mai active sunt un rezultat, pe de o parte, al activităţii intense a diplomaţiei moldoveneşti, a structurii Guvernului, care se ocupă cu reintegrarea, pentru că am purtat negocieri bilaterale în capitalele ţărilor, organizaţiilor şi cancelariilor, care sunt implicate, inclusiv, cele pe care le-aţi pomenit. Sigur, au fost şi documentele anterioare: Merkel-Medvedev, Medevedev-Ianukovici, mai multe implicări, însă...”

Europa Liberă: Domnule Osipov, nu ştim care e poziţia Moscovei.


Victor Osipov
: „Moscova îşi spune punctul de vedere prin diplomaţii săi şi vizita mea acolo a fost într-un moment, în care relaţia Chişinăului cu Moscova s-a complicat un pic. Şi era necesar, cred, că înaintea de reuniunea 5+2 de la Viena, care va avea loc pe 7-8 iulie, să facem un schimb de păreri, să luăm temperatura la Moscova, cum s-ar spune.”

Europa Liberă: Sunt supăraţi demnitarii ruşi pe Decretul semnat de domnul Ghimpu?


Victor Osipov
: „Se întrevede din documentele emise de la Moscova de diferite instanţe. Însă eu aş vrea să spun, că acum e altceva – eu cred că totuşi aspectul emoţional al reacţiei, pe care Moscova a avut-o, în special prin intermediul Dumei de stat, nu este cel mai important. Nu cred că va produce şi efecte practice de aceeaşi anvergură. Este şi o percepţie a mea personală, dacă vreţi. Şi, evident, o speranţă.

Întrucât de relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă depind foarte multe sectoare, şi economice, dar iată şi în diplomaţie, şi în cazul nostru şi în rezolvarea problemei transnistrene. Noi nu am discutat despre supărări. Noi am discutat despre agendă şi despre situaţia în procesul de reglementare transnistreană. Însă prezentările care s-au făcut arată că această situaţie este văzută ca una dificilă şi nu se promit, deocamdată, progrese, care ar fi surprinzătoare în ceea ce priveşte procesul de negocieri.

Dar trebuie, totuşi, să menţionez că împreună cu negociatorul din partea Federaţiei Ruse am discutat agenda următoarei reuniuni 5+2, care este una mai consistentă decât agendele noastre de la începutul anului. De asemenea, un rezultat al procesului. Deci, cred că abordarea, inclusiv din partea Federaţiei Ruse, va fi constructivă şi noi vom putea să începem să discutăm aspecte politice importante, legate de viitoarea reglementare, sau de o posibilă soluţie.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, în paralel, discutaţi şi despre aceste cazuri Vardanean, Cazac?


Victor Osipov
: „De fiecare dată punem această problemă. Nu pot, însă, comunica astăzi, că am fi obţinut un angajament mai eficient din afară pentru a soluţiona această problemă, generată de autorităţile transnistrene. Poziţia reprezentanţilor Federaţiei Ruse în acest moment este, că problema trebuie să fie rezolvată în interior.”

Europa Liberă: Cel puţin partenerii Dumneavoastră ruşi recunosc că este o încălcare a dreptului omului?


Victor Osipov: „Ei nu doresc să se implice şi practic ne-au anunţat acest lucru, să se implice de o manieră mai activă nici chiar în comentarea acestei situaţii. Probabil, pentru a nu crea impresia, că ar avea o influenţă mai mare asupra situaţiei.”

Europa Liberă: Bine, şi totuşi dacă aceste dosare ajung să fie puse pe rol la CEDO, atunci este invitată şi partea rusă în aceste dosare. Avem cazul Ilie Ilaşcu, avem alt caz mai recent acuma.


Victor Osipov
: „Cazul [Boris] Mozer, recent a produs anumite efecte. Mozer a fost eliberat în mod condiţionat. Sunt şi alte cazuri anterioare, sunt cazuri care aşteaptă să le vină rândul, sunt puse pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Deci, nu trebuie să credem, că responsabilii sus-puşi de la Moscova nu-şi dau seama de această perspectivă. Concluzia este simplă: înseamnă că ei sau îşi asumă consecinţele, acceptă, admit aceste consecinţe, sau în mod principial, într-adevăr evită să se implice deschis în gestionarea unor situaţii de criză în regiunea transnistreană.”
XS
SM
MD
LG