Linkuri accesibilitate

Un automobil-minune pentru viitorul drumurilor


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Mai raţional ar fi să dăm frîu liber optimismului după ivirea primelor semne că reconstrucţia şoselelor a început în mai multe regiuni ale ţării


Deunăzi, în cadrul unui proiect finanţat de Banca Mondială şi Corporaţia Provocările Mileniului, Republica Moldova a primit un automobil special, dotat cu dispozitive ultrasensibile, un automobil pentru evaluarea stării drumurilor. Premierul Vlad Filat a declarat că în zilele următoare vor fi cercetate 1/3 din şoselele patriei, după care Moldova va începe negocierile în vederea obţinerii sumelor necesare. Iar unul dintre coordonatorii proiectului a precizat că acum Moldova are şansa de a aduna informaţii foarte importante despre starea drumurilor sale.

Avem de-a face, indiscutabil, cu un fapt frumos, necesar, lăudabil. Mi s-a părut totuşi un pic exagerat optimismul partenerilor occidentali şi al premierului. Nici vorbă, maşina supersofisticată e un lucru bun. Numai că atunci cînd trăieşti într-o ţară în care majoritatea covîrşitoare a drumurilor arată precar, ai toate motivele să crezi că automobilul hiperdotat nu-ţi va furniza revelaţii. De-a lungul anilor cetăţenii moldoveni s-au pătruns de convingerea că drumurile patriei sînt foarte proaste. Unele dintre ele concurează peisajele selenare şi mă tem că automobilului superdotat îi va fi foarte greu să le analizeze. Dacă fireşte el nu e un fel de lunohod.

În fond, cel care a trăit în Moldova în ultimele două decenii nici nu are nevoie de un automobil special ca să înţeleagă că drumurile noastre sînt foarte proaste, că ele trebuie refăcute temeinic. Şi dacă de-a lungul anilor guvernanţii ar fi dorit să afle mai bine starea drumurilor, localnicii şi şoferii le-ar fi furnizat cu siguranţă o sumedenie de amănunte dezolante, suplinind cu brio absenţa maşinii speciale.

Aşa sau altfel, avem iată această maşină pe care, bineînţeles, va trebui s-o folosim. Numai că pînă la reconstrucţia serioasă a drumurilor e o cale lungă. Să nu uităm că trăim într-o parte a lumii în care şoselele au fost mereu ignorate, deşi economia şi creşterea PIB-ului în special sînt priorităţi perene ale guvernanţilor. Să nu uităm că şi alegerile aici pot torpila cele mai frumoase intenţii.

E posibil ca apariţia automobilului superdotat pentru evaluarea drumurilor să fie un nou început pentru şoselele moldoveneşti. Dar mai raţional ar fi să dăm frîu liber optimismului după ivirea primelor semne că reconstrucţia şoselelor a început în mai multe regiuni ale ţării, că ea devine un mare proiect naţional. Să nu confundăm diagnosticarea, ale cărei rezultate sînt evidente, cu tratamentul.
XS
SM
MD
LG