Linkuri accesibilitate

Turcia amenință Israelul cu ruperea relațiilor diplomatice


Mediile de informare din Turcia il citează pe ministrul turc de externe Ahmet Davidoglu cu declaraţia că Ankara va întrerupe relaţiile sale cu Israelul pînă ce autorităţile israeliene nu îşi vor cere iertare pentru raidul asupra unui convoi cu vase turceşti cu ajutoare pentru Gaza, care a căutat să spargă blocada impusă de Israel regiunii. In acest incident 9 activisti pro-palestinieni turci au fost omorîţi.
Potrivit presei turce, ministrul turc de externe ar fi spus că ar exista numai 3 opţiuni – Israelul să îşi ceară iertare Turciei, sau să permită o investigaţie internaţională sau relaţiile diplomatice vor fi întrerupte. Guvernul turc nu a comentat declaraţiile făcute presei de şeful diplomaţiei de la Ankara.
Ministrul israelian de externe Avigdor Liberman a declarat ca ţara sa nu intenţionează să îşi ceară iertare, iar premierul Beniamin Netanyahu a declarat că regretă pierderea de vieţi omeneşti dar nu îşi poate cere iertare pentru că soldatii ţării sale au fost obligaţi sa se apere de atacurile unor răufacatori.
Pe de altă parte, Israelul a ridicat parte din restricţiile impuse Fişiei Gaza, într-un gest de reconciliere. Astfel a fost permisa intrarea in Fişia Gaza a alimentelor, unor materiale de constructii si unor bunuri de uz gospodăresc, unele dintre ele, interzise de ani de zile. Washingtonul a salutat decizia guvernului israelian. Astazi la Washington preşedintele Obama are prevazută o întrevedere cu premierul Beniamin Netanyahu.
XS
SM
MD
LG