Linkuri accesibilitate

Avocatul Alexandru Postică: „nu ne rămâne altceva decât iarăşi să înştiinţăm Curtea Europeană a Drepturilor Omului despre evoluţiile dosarului.


O judecătorie din Tiraspol a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest pe numele jurnalistului Ernest Vardanean, aflat în detenţia securităţii transnistrene din 7 aprilie, sub acuzaţia de spionaj în favoarea Moldovei.

Avocatul familiei Vardanean, Alexandru Postică a declarat Europei Libere că decizia a fost luată vineri, cu trei zile înainte de expirarea mandatului precedent, într-o şedinţă cu uşile închise, la care soţia jurnalistului şi avocaţii angajaţi de ea nu au avut acces.

Alexandru Postică: „Am comunicat doar cu soţia lui Ernest Vardanean care mi-a spus că vineri a avut loc şedinţa la ora 15.00. Între timp, ea a fost sunată de anchetator pe la ora 13.30 şi i s-a comunicat că vineri, adică în ziua aceea, va avea loc şedinţa de judecată şi că se va examina demersul procurorului cu privire la prelungirea duratei ţinerii sub arest a soţului ei. Asta e cam tot ce pot comunica, dat fiind faptul că eu nu am fost înştiinţat mai devreme, nici eu şi nici Misiunea OSCE. Dar oricum eu nu era să fiu admis la proces, având în vedere că există deja un refuz oficial al autorităţilor din Transnistria”.

La întrebarea ce va întreprinde apărarea într-o asemenea situaţie, Alexandru Postică a răspuns:

Alexandru Postică: „La moment, nu ne rămâne altceva decât iarăşi să înştiinţăm Curtea Europeană a Drepturilor Omului despre evoluţiile dosarului. Desigur că autorităţile deja ştiu despre această schimbare, de fapt nu e schimbare, ci o continuare a încălcării drepturilor lui Ernest Vardanean. deci, maximum ce putem noi să facem este să înştiinţăm Curtea, să aduce la cunoştinţă publicului despre decizia luată”.

Ministerul securităţii de la Tiraspol a difuzat pe 11 mai o înregistrare video în care Vardanean recunoştea că a lucrat pentru Serviciul de informaţii şi securitate de la Chişinău. Autorităţile moldovene şi soţia jurnalistului cred că autodenunţul a fost făcut sub presiune. Dacă este găsit vinovat, Ernest Vardanean riscă până la 20 de ani de închisoare. Serviciile de securitate transnistrene au difuzat săptămâna trecută un autodenunţ scris al lui Ilie Cazac, un alt tânăr aflat în detenţie în Transistria de pe 19 martie sub acuzaţii similare cu cele aduse lui Vardanean.
XS
SM
MD
LG