Linkuri accesibilitate

Sprijin american pentru integritatea teritorială a Georgiei


Hillary Clinton cu Președintele Saakashvili astăzi la Tbilisi
Hillary Clinton cu Președintele Saakashvili astăzi la Tbilisi

Hillary Clinton: „Continuăm să ne pronunţăm, aşa cum am făcut-o în timpul acestui turneu, împotriva continuării ocupaţiei şi sprijinim folosirea mecanismului de la Geneva”.


Ultima etapă a turneului secretarului de stat american Hillary Clinton în Europa de Răsărit şi Caucazul de Sud a fost Tbilisi. Cuvintele spuse de înaltul diplomat american au fost clare şi fără ocolişuri: Statele Unite sprijină eforturile democratice ale Georgiei, suveranitatea si integritatea ei teritorială si condamnă ocupaţia teritoriului Osetiei de Sud de către Rusia.

Doamna Clinton a folosit exact acest cuvînt „ocupaţie”, în general ocolit cu abilitate de alte diplomaţii: „Continuăm să ne pronunţăm, aşa cum am făcut-o în timpul acestui turneu, împotriva continuării ocupaţiei şi sprijinim folosirea mecanismului de la Geneva, susţinem intensificarea acestui mecanism. Nu vă spun că este un lucru uşor de făcut, pentru ca nu este” - a declarat Hillary Clinton după convorbirile cu preşedintele Mikail Saakashvili.

Doamna Clinton a abordat această problema, extrem de importantă pentru Georgia, ca răspuns la o întrebare a presei. „Statele Unite nu recunosc existenţa unor sfere de influenţă”, a mai spus secretarul de stat american care a precizat şi că subiectul a fost discutat recent şi de preşedintele american Barack Obama cu omologul său de la Moscova, Dmitri Medvedev, cu ocazia vizitei acestuia in Statele Unite. Doamna Clinton a cerut Rusiei să îşi respecte angajamentele asumate internaţional, adică să îşi retragă forţele pe poziţiile de dinainte de atacul de acum 2 ani. Secretarul de stat american şi-a exprimat ingrijorarea în legătură cu posibilitatea ca Rusia să îşi construiască noi baze militare in Abhazia si Osetia de Sud.

Ca răspuns la o altă întrebare a presei, Hillary Clinton a repetat că Statele Unite au respins si au fost îngrozite de invazia Rusiei asupra regiunilor separatiste ale Georgiei şi că acest subiect continuă sa fie unul de divergenţă între Washington şi Moscova. Pe de altă parte, doamna Clinton a sfătuit autorităţile de la Tbilisi să nu întreprindă nici un fel de acţiuni care să ofere Rusiei o scuză pentru a-şi continua ocupaţia şi a adopta pe mai departe o atitudine de confruntare. „Cred, a spus secretarul de stat american, că este o greşeală să rămîneţi concentraţi pe trecut”. Cheia pentru rezolvarea acestei probleme nu este întărirea capacităţilor militare ci perfecţionarea democraţiei şi prosperitatea economică.

„Potenţialul acestei ţări este de a servi drept model pentru alte democraţii şi progresul ei este extraordinar şi pentru mine el îşi are rădăcinile în schimbările din viaţa de zi cu zi care au avut loc aici, in Georgia.”

La întîlnirea pe care doamna Clinton a avut-o cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, a fost întrebată dacă administraţia de la Washington are vreo agendă de sprijinire a democraţiei in Georgia şi a răspuns că „Statele Unite sprijină poporul georgian şi democraţia din această ţară” si că administraţia preşedintelui Obama va face tot ce va putea pentru a întări valorile democratice în această parte a lumii.
XS
SM
MD
LG