Linkuri accesibilitate

Menținerea coeziunii sociale ca sarcină a AIE


Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: Problema nu este în adevărul însuşi, problema este cum acest adevăr este prezentat opiniei publice şi ce impact poate avea pronunțarea adevărului istoric asupra coeziunii interne.



Igor Botan: „Este înţeles de la sine, că îndeplinindu-şi mandatul, componentele Alianţei îşi urmează calea de sine stătător. Şi mai există o raţiune pragmatică – Guvernul trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile până la numirea unui nou Guvern. Şi de aceea este absolut necesar să se evite tot felul de probleme. De asemenea, Parlamentul se consideră funcţional, până când Parlamentul nou ales se întruneşte în prima şedinţă, după alegeri.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să procedăm aşa cum ne învaţă toţi psihanaliştii: să punem pe cântar ce dezbină Alianţa şi ce uneşte. Ce ar trage mai mult?

Igor Botan: „Cu certitudine, trage mai mult, totuşi, lucrurile care au fost realizate: stoparea declinului economic, aducerea Moldovei pe o pantă crescătoare în plan economic, atragerea simpatiei şi a resurselor financiare din partea Uniunii Europene, apropierea poziţiilor Federaţiei Ruse şi a Germaniei în privinţa soluţionării transnistrene, - sunt lucruri care nu pot fi ignorate.

Pe de altă parte, problemele adevărului istoric, care menţin fragmentarea socială, cred că puteau fi tratate de o manieră mult mai precaută, dat fiind faptul că impactul electoral al comportamentului Partidului Liberal este foarte, foarte greu de prezis şi de calculat.”

Europa Liberă: Dar există o sumedenie de oameni, care au nevoie de asemenea semnale.

Igor Botan: „Este adevărat că există un segment şi îl putem estima la aproximativ 20 de procente din cetăţenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Asta din ce sondaj?

Igor Botan: „Aceasta spun rezultatele alegerilor pe parcursul a cinci cicluri electorale şi sondajele privind topul partidelor politice, ratingul acestora. Există acest segment al cetăţenilor noştri care au nevoie în permanenţă de acest adevăr. Problema nu este în adevărul însuşi, problema este cum acest adevăr este prezentat opiniei publice şi ce impact poate avea pronunţarea, de o manieră sau alta, a adevărului istoric asupra coeziunii interne.

Ştim că aproximativ 10 unităţi administrative din Republica Moldova în mod ostentativ au refuzat să îndeplinească decretul preşedintelui Mihai Ghimpu, lucru extrem de alarmant şi un indicator, că există un fel de separatism soft, care reaminteşte şi justifică separatismul transnistrean. Am văzut poziţiile luate de miniştrii Osipov şi Leancă, cei care zi de zi muncesc pentru a soluţiona problemele de politică externă a Republicii Moldova şi de a aduce problema transnistreană pe un făgaş constructiv. Am văzut că reacţiile lor au fost mai mult decât rezervate vis-a-vis de modul în care se pronunţă adevărurile istorice.”

Europa Liberă: Deci, pe termen scurt, care ar fi sarcina Alianţei?


Igor Botan: „Cel puţin de ochii lumii, pentru salvarea aparenţelor, să nu mai producă nici un fel de evenimente, care ar arăta că sunt dezbinaţi. Să fie pregătiţi să facă faţă unor provocări, care cu certitudine pot apărea. Da?”

Europa Liberă: Şi vor fi organizate.

Igor Botan: „Din interior sau din exterior, ne putem aştepta la astfel de lucruri. Pentru că lupta electorală va fi una fără compromis între două tabere mari, sau poate chiar trei tabere mari. De aceea, cel mai bun lucru, pe care-l poate face Alianţa să încheie sesiunea de vară a Parlamentului pe o notă pozitivă, punând în prim plan realizările. Şi, în al doilea rând, să explice cetăţenilor, că planul de ieşire din criza a Republicii Moldova a fost elaborat şi acceptat de comun acord, că va avea loc un referendum. După care vor avea loc alegeri parlamentare şi prezidenţiale, care vor pune punctele pe „I” şi căciulile pe „Δ.
Previous Next

XS
SM
MD
LG