Linkuri accesibilitate

În preajma spectacolului electoral


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Mă îndoiesc că alegerile care se apropie se vor deosebi de cele precedente ale tranziţiei. Ce ne mai poate surprinde? Mai nimic.


Şi vor veni din nou, implacabil, alegerile. Şi trubadurii diferitelor partide îi vor chema iarăşi pe cetăţeni să dea dovadă de clarviziune, responsabilitate şi patriotism. Le vor ticsi cutiile poştale cu fluturaşi electorali multicolori. Le vor bate la uşă. Le vor vorbi despre destinul ţării şi despre alegerea corectă de care acest destin depinde.

Altminteri, toate campaniile electorale din ultimii 20 de ani conţin o sumedenie de lucruri dizgraţioase, absurde, revoltătoare. Pe deasupra, ele încep mai devreme decît s-ar cuveni şi bietul alegător e dezgustat de-a binelea în ziua în care trebuie să aleagă destinul ţării. O componentă indispensabilă a decorului electoral moldovenesc e beşteleala oponenţilor. Bunul-simţ e aruncat la tomberon cu nonşalanţă, adversarul e făcut cu ou şi cu oţet, e ridiculizat, blamat, considerat incapabil să facă ceva bun pentru ţară.

Mă îndoiesc că alegerile care se apropie se vor deosebi de alea precedente ale tranziţiei. Şi acum confruntarea a început mai înainte decît ar fi trebuit. Sînt vizibile regrupările de forţe, se aude de pe acum zăngănitul armelor. Iar răutatea unora va potenţa mereu riposta răutăcioasă a altora. Caustici şi băşcălioşi sînt mulţi dintre cei care ne îndeamnă să fim responsabili. Şi nici să coopereze cu oponenţii politici de dragul ţării nu vor unii dintre cei cu responsabilitatea pe buze. Ce ne mai poate surprinde? Mai nimic. Poate doar nişte mici bizarerii care oricum nu schimbă esenţial decorul.

Iată bunăoară ziarul Comunistul, care mereu a crezut în înţelepciunea poporului, inserează şi o voce decepţionată de recenta alegere a poporului: „E nenorocul poporului moldovenesc care a contribuit fără să vrea la prezentul actual. A votat pentru partidele liberale care l-au indus în eroare. Dorind ceva nou, oamenii au optat pentru necunoscut. Şi au pătimit”.

Sau iată un alt fapt curios. Tocmai 9 rectori universitari au aderat deunăzi la PLDM. Ieşind în faţa presei, cu fulare verzi la gît, cei nouă rectori au subliniat că în calitatea lor de cetăţeni eu ai dreptul să se implice în politică. Au dreptul, fireşte! Le dorim succes şi remarcăm că în mai toate ştirile se punea accentul pe faptul că cei 9 cetăţeni sînt rectori.
XS
SM
MD
LG