Linkuri accesibilitate

4.07 - Chișinău: Comuniștii decid să susțină modificarea Constituției


Plenara PCRM a recomandat grupului parlamentar al comuniştilor să voteze proiectul de lege constituţională


4 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Comuniștii decid să susțină modificarea Constituției
.

Dan Ionescu: Plenara comuniştilor a decis astăzi să sprijine iniţiativa de modificare a Constituţiei, prin care s-ar face trecerea de la actualul regim semiprezidenţial de guvernare la unul parlamentar. Prin aceasta multdiscutata problemă a modificării a Constituţiei, se pare, că începe să-şi găsească soluţionarea. Opţiunea comuniştilor, ca cel mai numeros grup parlamentar, este una hotărâtoare pentru amendarea Constituţiei. Ea ar părea să prefigureze insuccesul celorlalte două opţiuni şi anume cea de întărire a puterii executive şi cea a preşedintelui Lucinschi privind instaurarea unui regim prezidenţial de guvernare. Ultima iniţiativă a şefului statului încă nu a fost depusă pentru avizare la Curtea Constituţională.

Fără a aştepta o decizie a Curţii asupra proiectului de lege al preşedintelui Lucinschi, Parlamentul se va întruni miercuri în şedinţă plănară pentru a supune votului primele două iniţiative. De asemenea, deputaţii vor examina un alt proiect de modificare a Legii supreme privind reorganizarea Procuraturii generale. Relatează Sergiu Praporşcic.


Plenara Partidului Comuniştilor a decis astăzi să susţină instituirea în Republica Moldova a regimului parlamentar de guvernare. Plenara a recomandat grupului parlamentar al comuniştilor să voteze proiectul de lege constituţională, care prevede renunţarea la regimul semiprezidenţial de guvernare în favoarea celui parlamentar.

Potrivit acestui proiect de lege, care a fost elaborat de 38 de deputaţi şi care a primit deja avizul pozitiv al Curţii Constituţionale, preşedintele Republicii va fi ales de către Parlament. De asemenea, organul legislativ îl va putea destitui pe şeful statului, dacă pentru aceasta se vor pronunţa două treimi din deputaţi. Tot astăzi Biroul permanent al Parlamentului a decis să convoace pentru miercuri deputaţii într-o şedinţă, la care vor fi puse în discuţie cele trei proiecte de lege de modificare a Constituţiei, inclusiv cel care prevede instituirea republicii parlamentare.

Deja se poate afirma cu certitudine că în Parlament există suficiente voturi pentru schimbarea regimului de guvernare în Republica Moldova. Pentru aceasta sunt necesare două treimi din numărul deputaţilor. Până astăzi, toate grupurile parlamentare, cu excepţia comuniştilor şi a independenţilor, care-l sprijină pe preşedintele Petru Lucinschi, s-au pronunţat în mod tranşant pentru instituirea regimului parlamentar de guvernare. Dacă, însă, şi cei 40 de deputaţi comunişti vor vota „pentru”, aşa cum s-a anunţat astăzi, atunci este posibil, ca mîine legea să fie votată în prima lectură.

Să precizăm, însă, că fruntaşii Partidului Comuniştilor au refuzat astăzi să facă declaraţii pentru presă pe marginea deciziei luată de plenara acestui partid. Ba mai mult: comuniştii nici n-au făcut publică decizia plenarei. Persoane din conducerea partidului ne-au spus, însă, că plenara a recomandat susţinerea proiectului de lege de modificare a Constituţiei, ceea ce ne-au confirmat şi alte surse din cadrul partidului. Potrivit lor, deputaţii comunişti vor susţine mîine prin vot şi proiectul de lege constituţională privind acordarea unor împuterniciri suplimentare guvernului. În opinia lor, dar şi altor grupuri parlamentare, aceste două proiecte nu se contrazic.

Surse din cadrul partidului ne-au spus, că deputaţii comunişti vor cere ca aceste proiecte să fie comasate în lectura a doua, astfel încât să fie adoptate printr-o singură ridicare de mîini. Comuniştii nu vor susţine, însă, cel de-al treilea proiect de modificare a Constituţiei, care prevede reorganizarea Procuraturii. Ei consideră că Procuratura nu trebuie subordonată Ministerului Justiţiei, aşa cum prevede documentul. Persoane influente din cadrul partidului ne-au spus, că comuniştii ar putea susţine şi acest proiect de lege, dacă se va renunţa la intenţia de a subordona Procuratura Ministerului Justiţiei.

Să menţionăm că preşedintele Petru Lucinschi este categoric împotriva instituirii regimului parlamentar de guvernare, el optând pentru unul prezidenţial. Deocamdată nu cunoaştem, care este reacţia Preşedinţiei la hotărârea de astăzi a plenarei Partidului Comuniştilor. Surse din anturajul liderului comuniştilor, Vladimir Voronin ne-au spus că şeful statului încearcă să intimideze pe mai mulţi deputaţi din acest grup parlamentar, dar şi din altele, ca aceştea să voteze împotriva instituirii republicii parlamentare.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG