Linkuri accesibilitate

Intre un spot publicitar și campionatul mondial de fotbal


Boris Bechet
Boris Bechet

Jurnalul săptămînal al actorului Boris Bechet.


Luni

Urma sa prezint un spot publicitar. Cel care l-a solicitat a avut mici observatii si a trebuit sa-l refac. Desi imi era amar pe suflet in jurul meu roiau albinele. M-am gandit ca sunt dulce sau poate albinele au innebunit din cauza ploilor.

Este Ziua ocupatiei sovietice si victimelor comunismului, instituita prin decret presidential. Urmaresc la un post de televiziune o emisiune la care participa cei patru lideri ai coalitiei liberal-democrate. Mihai Ghimpu, e cel care inspira incredere, pentru ca are verticalitate ori ce are el in gusa e si in capusa. Ceea ce m-a surprins ca cei 3 colegi din Alianta il invinuiau că chipurile Ghimpu ar fi emis acest decret din motive electorale. Nu are nicio importanta care sunt motivele, conteaza adevarul. In rest, apa de ploaie.

Intre timp nu pierd meciurile Campionatului Mondial de Fotbal. M-a deceptionat echipa Angliei. Il admir pe antrenorul nationalei acestei tari, Fabio Capello dar nu-mi ramane decat sa-i spun „Good by, my love good by”. Beau doua pahare cu vin si ma culc.

Marti

Dis-de-dimineata merg sa prezint iarasi spotul publicitar. Alte observatii. Asa ca trebuie sa-l mai refac. Tin calea spre Biblioteca Nationala. Am nevoie de literatura de specialitate pentru a monta un spectacol. La iesirea din Biblioteca mi-am zis sa zabovesc un pic pe pragul institutiei. Stau un sfert de ora cu gandul ca poate ma zareste cineva, poate trece vreun idiot sa ma vada si il apuca invidia, dar ca dinadins… nimeni. Cand ma imbat ma vad toti, cand ies din Biblioteca, nimeni. Tampita ironia soartei.

Seara iarasi in fata televizorului cu un pahar de vin, o bucata de cas moale si o ceapa. Se disputa meciul de fotbal intre Paraguay si Japonia. La penalty a castigat Paraguay. Ma bucur pentru ei caci merita si acest popor sa aiba o victorie. Sunt fanul acestei echipe.

Miercuri

Iau spotul publicitar si merg la cel care l-a comandat. Nenoroc. Trebuie sa mai lucrez la el. Ca din senin, cand imi era mai greu pe suflet, ma suna Valeriu Frumusachi, un bun prieten. Ma invita la o cola, ca sa parem mai delicati. Banuiam ca vom rezolva probleme majore, dar am stat pur si simplu la taclale.

De obicei, prefer sa joc bilot cu prietenii, in parc. Nu-i pot intelege pe acesti care joaca sah. Daca s-ar organiza competitii la bilot, am sanse sa devin in sfarsit campion, macar aici sa fiu primul. Seara ma plictisesc. Fotbal nu-i. Beau doua pahare cu vin si tin directia spre pat.

Joi

Prezint iarasi spotul publicitar. Este acceptat. Slava tie, Doamne! Mi-am facut cruce de trei ori. Merg repede acasa, ma imbrac la patru ace si ma grabesc la o importanta intalnire cu un bancher. Actori, regizori, cameramani, colegi de-ai mei cand ma vad raman incremeniti. Rar sunt vazut la costum si de aceea ma intreaba ce s-a intamplat? Cand le explic ca merg la o discutie cu un lucrator bancar, ei ma intreaba ce as avea eu cu finantele, dar in ochii lor citesc invidie.

Ma intalnesc cu bancherul, care imi propune sa particip la un tender pentru elaborarea unor spoturi publicitare. Sperante mari, folos mai putin. Ulterior sunt telefonat si anuntat ca trebuie sa ridic onorarul pentru spotul prezentat in aceasta dimineata. Bucurie pentru mine, dar mai ales pentru sotie.

Aflu vestea că Oleg Voronin, fiul ex-Preşedintelui Moldovei Vladimir Voronin, se pregăteşte să devină consilier economic al primarului de Moscova, Iuri Lujkov. Ma gandesc ca daca Oleg a reusit sa fure ceva din Moldova, ii va reusi acelas lucru si la Moscova. Ghimpu, tine-te tare. Esti razbunat!

Vineri

Se comemorează 506 ani de la moartea domnitorului moldovean Ştefan al III-lea, care a rămas în istorie ca Ştefan cel Mare şi care a condus Moldova în perioada anilor 1457-1504. Toti politicienii se inghesuie la statuie. Poate ar fi fost mai crestineste daca ei mergeau la o bisericuta si aprindeau cate o lumanare, plateau cate o slujba si dadeau de pomana in amintirea Voievodului cate un colac si un pahar cu vin la astea ca mine. Eu as fi luat pomana si as fi spus „Bogdaproste”.

Seara iarasi in fata televizorului. Meciurile decisive. Port pica arbitrilor. M-a deceptionat calitatea arbitrajului din acest an la Campionatul Mondial de Fotbal.

*Boris Bechet, nascut la 7 februarie 1953 in satul Vadul-Leca, Telenesti. A absolvit Institutul de Arte. A activat la Teatrul din Balti „Vasile Alecsandri”, actor la teatrul „Alexe Mateevici”. Producator de video.
Previous Next

XS
SM
MD
LG