Linkuri accesibilitate

„Dorim să conlucrăm pentru avansul democrației și al supremației legii”


Hillary Clinton al deschiderea conferinței de presă cu președintele Victor Ianukovici
Hillary Clinton al deschiderea conferinței de presă cu președintele Victor Ianukovici

In deschiderea vizitei la Kiev secretarul de stat american Hillary Clinton pledează pentru dreptul Ucrainei de a-și alege liber alianțele, afirmînd că ușa Nato este în continuare deschisă.


Secretarul de Stat al Statelor Unite, Hillary Clinton a declarat astăzi la Kiev că uşa NATO rămâne deschisă pentru aderarea Ucrainei. Vorbind la o întrevedere cu ministrul de externe ucrainean, Kostantin Grişcenko, Clinton a dat însă de înţeles că Statele Unite nu vor să exercite presiuni asupra Ucrainei. Ea a spus că Ucraina este o ţară suverană şi independentă care are dreptul să-şi aleagă propriile alianţe. Uşile NATO rămân deschise, dar Ucraina este cea care decide ce cale să urmeze şi care sunt interesele ei de securitate.

Autorităţile ucrainene de astăzi în frunte cu preşedintele Victor Ianukovici au abandonat politica de aderare la NATO promovată de fostele autorităţi pro-occidentale. Joi, Parlamentul de la Kiev a votat în ultima lectură o lege care proclamă oficial statutul de neutralitate al Ucrainei.

Organizaţiile ucrainene pentru drepturile jurnaliştilor s-au plâns în ultimele săptămâni de presiuni asupra presei după venirea preşedintelui Ianukovici la putere în februarie anul acesta. Ambasadorul ucrainean la Kiev, John Tefft a declarat recent că este îngrijorat de relatările despre presiunile asupra jurnaliştilor şi că unele companii media au început să practice autocenzura.

Chestiunea s-a aflat pe agenda discuţiilor purtate astăzi cu ministrul ucrainean de externe de către secretarul de stat american. Hillary Clinton a spus că Statele Unite sunt încurajate de angajamentul guvernului de la Kiev să sprijine libertatea presei şi să întreprindă paşi concreţi pentru a asigura independenţa presei ucrainene. „Dorim să conlucrăm la avansul democraţiei şi al supremaţiei legii”, a declarat Clinton.
Ministrul de externe ucrainean, Kostantin Grişcenko a data asigurări că autorităţile de la Kiev sunt deschise unui asemenea dialog. „Faptul că una din întrebările de la conferinţa de presă comună a venit din partea instituţiei media celei mai critice cu guvernul este o dovadă a deschiderii”, a spus Grişcenko.

Ucraina este prima ţară vizitată de Hillary Clinton într-un turneu care include Polonia, Armenia, Azerbaijianul şi Georgia.

Agenţia Reuter relatează că Hillary Clinton şi-a exprimat la Kiev speranţa că Ucraina va ajunge la un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional. Negocierile care se desfăşoară zilele acestea vizează un împrumut de 19 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să iasă din criza economică. FMI ar dori ca în schimbul împrumutului Ucraina să-şi reducă deficitul bugetar, lucru care ar implica însă măsuri nepopulare ca majorarea tarifelor la serviciile comunale, reducerea pensiilor şi mărirea vârstei de pensionare. Analiştii economici citaţi de Reuters spun că guvernul preşedintelui Ianukovici s-ar împotrivi să ia asemenea măsuri înainte de alegerile regionale de pe 31 octombrie. FMI a suspendat anul trecut împrumutul de 16,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, când guvernul precedent încălcase promisiunile de a recurge la măsuri de austeritate.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG