Linkuri accesibilitate

Parlamentul va audia Raportul Comisiei prezidențiale pentru studierea comunismului la 6 iulie


Un proiect de hotărîre privind condamnarea comunismului va fi elaborat de un grup de lucru ce va prezenta „poziția consolidată a AIE”.


Decretul preşedintelui interimar al Moldovei Mihai Ghimpu de instaurare a Zilei ocupaţiei sovietice şi de comemorare a victimelor comunismului continua sa suscite reacţii critice si ultimative din partea unor reprezentanţi de rang înalt din ierarhia politică de la Moscova – primarul Moscovei şi membru de baza al partidului premierului Vladimir Putin cere boicotarea produselor moldoveneşti de moscoviţi, reprezentatul permanent al Federaţiei ruse la Uniunea Europeana Vladimir Cijov spune că decretul domnului Ghimpu „nu adaugă optimism în problema reglementării transnistrene”.
La Chişinău, Alianţa pentru Integrare Europeana pare mai vulnerabilă decit niciodată reuşind cu greu sa stabilească data la care sa dezbată raportul întocmit de istorici despre comunismul din Moldova. Ce spun ceilalţi membri ai Aliantei despre discutarea raportului realizat de istorici ne spune Valentina Ursu
:

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, nu a participat la şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană, pentru că are programată o vizită în teritoriu, iar preşedintele de onoare al formaţiunii, Dumitru Diacov, lasă să se înţeleagă, că democraţii ar putea accepta consensul la care, eventual, se va ajunge în cadrul coaliţiei liberal democrate.

Dumitru Diacov: „Trebuie să fie un document convenit de toate grupurile parlamentare. Dacă e vorba de a condamna tot ceea ce noi am trăit în anii aceea şi nimeni din noi nu poate să spună, că au fost fericiţii şi aşa mai departe, asta-i una. Dar la lumina zilei au apărut acolo decrete, proiecte, ş.a.m.d., care nu erau direct legate cu chestia ceea. Şi practic s-a făcut cadou comuniştilor.”

Europa Liberă: Dar în aceste împrejurări, destul de tensionate, totuşi, PD ce variantă ar putea propune? Sau accepta?


Dumitru Diacov: „Noi propunem, ca să fie un document moderat. Document, care nu radicalizează şi aşa complicata situaţie din ţară, nu îi pune într-o situaţie pe partenerii noştri externi să sară în capul Republicii. Asta e.”

Solicitat de Europa Liberă să-şi expună părerea la acest subiect, deputatul liberal democrat, Valeriu Ghileţchi, a spus că s-a format un grup de lucru. El se arată încrezător, că va fi luată o decizie echilibrată faţă de acest raport şi proiectul de hotărâre pe marginea lui.

Valeriu Ghileţchi: „E nevoie de o poziţie consolidată a Alianţei în această chestiune. De aceea am propus formarea unui grup de lucru, în care să intre câte un reprezentant din partea fiecărei fracţiuni, inclusiv de la grupul Mişcarea Acţiunea Europeană. Deci, vor fi cinci persoane în acest grup. Ei urmează să se întrunească, să elaboreze acest proiect de hotărâre, care va exprima, repet, poziţia consolidată a Alianţei.”

Europa Liberă: Chiar credeţi că s-ar putea ajunge la un numitor comun, cu o poziţie comună?

Valeriu Ghileţchi: „Eu cred că da. Dacă vom exclude, presupun, condamnarea, sau interzicerea, mai bine zis, a simbolicii comuniste, cât şi a titulaturii de „partid comunist”. În ceea ce priveşte condamnarea crimelor comunismului, deportările şi alte atrocităţi, care au fost comise de regimul comunist, cred că va exista consens în Alianţă.”

Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, spune că, deocamdată, nu a văzut acest Raport al Comisiei Cojocaru, dar este şi el sigur, că se poate ajunge la un consens pe marginea acestui subiect.

Serafim Urechean: „Nici n-au fost divirgenţe la capitolul raportul preşedintelui Ghimpu reieşind din Raportul Comisiei Cojocaru. Altfel cum? Raportul a fost prezentat de comisie, îl punem undeva pe rafturi şi cu asta am terminat? Sau ce facem?

Europa Liberă: L-aţi citit?

Serafim Urechean: „Nu l-am citit şi nu l-am văzut, cu părere de rău.”

Europa Liberă: E mai trist.

Serafim Urechean: „E mai jalnic, deoarece până când el încă nu a ajuns la toţi deputaţii. Dar mai este timp, pe data de 6, la orele 14.00. Între timp noi o să-l studiem, o să luăm atitudine, o să participăm la dezbateri în Parlament.”

Europa Liberă: Vor participa toate componentele Alianţei?


Serafim Urechean: „Da. Neapărat vor participa toate componentele Alianţei.”

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a declarat Europei Libere că a propus audierea raportului Comisiei pentru studierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova pentru şedinţa din 6 iulie a Parlamentului – o dată semnificativă. Atunci a şi început cel de-al doilea val al deportărilor.

Mihai Ghimpu: „6 iulie – aşa am convenit azi, în şedinţa Alianţei. Numai că proiectul hotărârii, în urma mesajului, nu va fi discutat cel care l-am înaintat eu, ci un proiect la care vom găsi consensul toate fracţiunile Alianţei.”

Europa Liberă: Prin ce diferă din ceea ce intenţionaţi să prezentaţi şi ceea ce trebuie să conveniţi împreună toţi cei patru, cele patru componente?

Mihai Ghimpu: „Nu pot şti. E vorba şi de interzicerea secerii şi ciocanului, simbolicii comuniştilor. Mai multe. O să vedem care o să fie proiectul acestui grup. În afară de condamnarea crimelor regimului comunist, eu personal am venit cu propunerea, şi o s-o menţin, şi de interzicere a simbolicii. Fiindcă aşa prevăd şi rezoluţiile Consiliului Europei, Parlamentului European, unde ni se recomandă să condamnăm şi să interzicem simbolicele. Aşa cum a fost interzisă svastica fascistă.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG