Linkuri accesibilitate

România: ANI și colecția formelor fără fond


Sabina Fati
Sabina Fati

Noua lege a ANI nu mai permite procurorilor să investigheze veniturile politicienilor, iar declarațiile de avere nu mai conțin numele băncilor unde-și țin banii demnitarii.


Romania se opune reformelor anticoruptie, acesta este mesajul international general dupa votul Senatului care a anulat atributiile Agentiei Nationale de Integritate. Aceasta agentie face parte din pachetul de angajamente luat de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana.

Practic, Agentia Nationala de Integritate a fost infiintata in 2007 pentru a controla veniturile demnitarilor romani si pentru a monitoriza eventualele lor conflicte de interese. Functionarea ei a fost deficitara in primii ani, dar din 2009 a inceput sa dea roade.

In urma cu doua luni, insa, Curtea Constitutionala a declarat legea Agentiei Nationale de Integritate ca fiind neconstitutionala, dupa ce acesta institutie a inceput controlul judecatorilor Curtii. Comisia Europeana i-a cerut imediat Romaniei sa faca o noua lege, iar termenul pe care si l-au luat oficialii romani a fost finalul acestei sesiuni parlamentare. Graba este data si de Raportul Comisiei Europene asupra justitiei autohtone care este asteptat la mijlocul lunii iulie.

Din acest punct de vedere cea mai pesimista perspectiva ar putea fi activarea clauzei de salvgardare, care ar duce la nerecunoasterea de catre celelalte state europene a solutiilor date justitia romaneasca. Este totusi putin probabil sa se intimple acest lucru, dar Raportul pe ansamblu ar putea sa constate involutia luptei anticoruptie, ceea ce va afecta indirect, dar determinant decizia investitorilor straini de a alege Romania ca punct de interes.

Mark Gray, purtatorul de cuvint al Comisiei Europene a declarat astazi ca noua lege a functionarii Agentiei Nationale de Integritate „ridica ingrijorari serioase” si a lasat sa se inteleaga ca Romania nu-si respecta angajamentele luate la aderare prin care si-a asumat sa verifice averile politicienilor si sa adopte masuri eficiente in acest sens. Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti s-a declarat la rindul sau dezamagit, iar diplomatii comunitatii statelor occidentale din Romania au incercat sa faca presiuni asupra senatorilor pentru a-i determina sa pastreze atributiile Agentiei.

Pe scurt noua lege a Agentiei Nationale de Integritate nu mai permite procurorilor sa investigheze veniturile politicienilor, iar declaratiile de avere nu mai contin numele bancilor unde-si tin banii demnitarii si nici valoarea bijuteriilor sau colectiilor de arta achizitionate de acestia. Mai mult, afacerile cu statul nu mai trebuie declarate, iar actiunile pe care le detin membrii familiilor politicienilor nu se mai fac publice.

In acest fel Agentia Nationala de Integritate poate fi adaugata in colectia traditionala a formelor fara fond. Pe scurt se incurajaza coruptia la nivel inalt din Romania, cea care tine mai ale de traficul de influenta si care poate fi descoperit mai cu seama in ritmul imbogatirii celor aflati in zona rarefiata a politicii si administratiei.
XS
SM
MD
LG