Linkuri accesibilitate

Disensiuni în AIE - O declarație a liberalilor respinsă de PD și AMN


Liderii Alianței pentru Integrare Europeană
Liderii Alianței pentru Integrare Europeană

Declarația PL: „Gestul deputaților ruși este inamical și inacceptabil pentru relațiile între două state suverane. Atitudinea Dumei de Stat este contraproductivă în procesul de recuperare comună a memoriei istorice”.


Alianţa din Parlament nu s-a putut pune astăzi de acord asupra unei replici la criticile Dumei ruse la adresa decretului lui Mihai Ghimpu despre Ziua ocupaţiei sovietice. Propunerea a venit din partea Partidului Liberal, care, prin vocea deputatei Corina Fusu, a dat citire unei declaraţii în care numeşte „amestec în treburile interne ale Republicii Moldova” recenta declaraţie a Dumei de Stat în care se condamnă acest decret. Partidul Democat s-a opus, spunînd că liberalii vor să bage „zîzanie” în relaţiile moldo-ruse. Amănunte are Liliana Barbaroşie:

Liberalii au propus astăzi colegilor lor din alianţă să subscrie unei declaraţii în care au numit „un amestec nepermis în treburile interne ale Republicii Moldova” declaraţia de acum două zile a deputaţilor ruşi, prin care aceştia au condamnat decretul lui Mihai Ghimpu privind numirea zilei de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice.

Corina Fusu, dînd citire declaraţiei a spus:Gestul deputatilor rusi este inamical si inacceptabil pentru relatiile intre două state suverane. Atitudinea Dumei de Stat este contraproductiva in procesul de recuperare comuna a memoriei istorice”.

Liberalii consideră că decretul lui Ghimpu restabileşte adevărul istoric, dar atrag atenţia că-şi doresc şi relaţii bune cu Federaţia Rusă.

Reacţia democraţilor a fost însă extrem de dură – liderul acestora, Marian Lupu, a părăsit sala de şedinţe, iar preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a urcat imedit la tribună cu următoarea declaraţie: „Ceea ce face acum colega noastră de la PL iarăşi încearcă să introducă zîzanie în relaţiile noastre. Şi-l foloseşte şi pe Ştefan. Ştefan cel Mare a dus o politică echilibrată şi a prietenit cu vecinii. Duma de stat a răspuns la un lucru pe care noi o trebuit să-l gîndim de aicea.”

Replica legată de domnitor a venit după ce preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu îi îndemnase pe colegii săi democraţi să nu se lanseze în polemici chiar de ziua în care Moldova îl comemorează pe Ştefan cel Mare.

Răspunzînd după dezbateri unei întrebări despre trăinicia Alianţei, după acest nou subiect de ceartă între membrii ei, Marian Lupu a spus: „Chiar dacă alianţa mai este beton, betonul este de proastă calitate”.

Nici ceilalţi membri ai coaliţiei nu au salutat declaraţia liberalilor. Şi liderul fracţiunii PLDM, Mihai Godea, şi cel al AMN, Serafim Urechean, au chemat la calm, primul afirmînd: „Eu văd că populismul e la el acasă şi la Chişinău, şi la Moscova... Adevărul istoric nu-l contestă nimeni, dar noi vrem să ajutăm, sau să tulburăm şi mai mult apele... ”, în timp ce Serafim Urechean a declarat: „N-am luat nici o decizie pentru că şi declaraţia de azi a PL a fost un expromt ca şi decretul.”

În declaratia adoptata acum 2 zile, parlamentarii rusi sustin ca odata cu venirea la putere a noii guvernari, Republica Moldova s-a transformat intr-o sursa de destabilizare regionala si de imprevizibilitate politica”. Membrii alianţii, alţii decît liberalii, cred că nu trebuie să se acorde prea mare atenţie acestei declaraţii, pentru că ea ar fi o reacţie emotivă firească la un gest nechibzuit din partea lui Ghimpu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG