Linkuri accesibilitate

Toți muzicienii veniți la Viena pentru a-l omagia pe directorul Operei, Ioan Holender la încheierea mandatului său și-au donat drepturile pentru copiii orfani din Moldova.


Zilele trecute, la Opera in Viena, s-a desfășurat o gală impresionantă în onoarea directorului ei, românul Ioan Holender care, la 75 de ani, s-a retras la de conducerea celebrei instituții. Nu înainte de a face o operațiune de PR, de mari proporții, în favoarea R. Moldova. Victor Eskenasy-Moroșan cu amănunte:

Ieri seara, celebrul timișorean și cetățean al Vienei, Ioan Holender i-a predat cheile Operei din Viena, pe care a condus-o ca director din 1992, timp de 19 ani, succesorului său, Dominique Meyer, la sfîrșitul unui spectacol cu Parsifal de Wagner, ce a încheiat - scriu astăzi ziarele vieneze - „era Holender”.

Un spectacol „regal”, pentru cel pe care ministrul austriac al culturii l-a omagiat zilele trecute, parafazîndu-l pe Wieland Wagner, drept „rege al Operei”; regal, deoarece în distribuția lui Parsifal au cîntat Placido Domingo, Waltraub Meier, Thomas Hampson, și Matti Salminen, un cvartet vocal cum nu se poate mai reprezentativ și mai strălucitor pentru scena operei mondiale de astăzi.
Ioan Holender intervievat de ORF în seara Galei de la Viena


Toți patru au fost și printre cei 52 de soliști și 12 dirijori, reuniți la week-end pentru a-l omagia pe Ioan Holender, într-o Gală de excepție, evident la concurență cu marile gale de acest gen de la Metropolitan Opera, ce a durat un timp record, aproape șase ore, din care peste trei ore și jumătate au fost preluate și difuzate de canalul al doilea al televiziunii austriace (ORF2) și de alte posturi TV din lume.

Cu genul de pasiune și umanitate ce a constituit una din fațetele „domniei” sale la Opera din Viena, Ioan Holender a transformat spectacolul într-un eveniment de public relations pentru Republica Moldova, anunțînd în deschiderea Galei că toți cei ce au participat și contribuit la spectacol, soliști, dirijori, corul Operei, tehnicieni, mașiniști etc. au renunțat la plată, donînd suma adunată Republicii Moldova.

O sută de mii de euro, spunea Ioan Holender, ce vor permite ca 300 de copii orfani din R. Moldova să primească zilnic o masă caldă și să aibă un acoperiș deasupra capului.

Lista celor 52 de artiști și dirijori veniți de pretutindeni la Viena pentru a-l omagia pe Holender a fost de-a dreptul impresionantă, tot așa cum a fost și spectacolul televizat pe care l-am putut vedea. Intre soliști s-au aflat alături de Placido Domingo, Anna Netrebko, Leo Nucci, Barbara Frittoli și Natalie Dessay, Feruccio Furlanetto, Thomas Quasthoff și Ramon Vargas, Diana Damrau, Krassimira Stoyanova, Adrianne Pieczonka ș.a.m.d. Intre dirijori, nume la fel de prestigioase: Zubin Mehta, Antonio Pappano, Franz Welser-Möst, Fabio Luisi, Simone Young, Betrand de Billy, etc.

Ioan Holender, fără îndoială, și-a făcut un număr remarcabil de prieteni în lumea operei internaționale, iar Opera din Viena s-a bucurat pe parcursul directoratului său de același prestigiu ca și Metropolitan Opera din New York și Covent Garden din Londra.

Roxana Constantinescu la Gala de la Viena
Iar numărul soliștilor vocali români, inclusiv din R. Moldova, pe care i-a încurajat și sprijinit în carieră este și el remarcabil, între ei aflîndu-se mezosoprana Roxana Constantinescu, prezentă la Gală cu o arie din Werther de Massenet.
XS
SM
MD
LG