Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „reacția Dumei nu poate impune unui stat suveran punctul său de vedere asupra trecutului istoric al acestei societăți.”


Ce crede istoricul şi analistul politic de la Chişinău Gheorghe Cojocaru despre declaraţia Dumei de stat de la Moscova, tocmai el care este cel ce a realizat, împreuna cu un grup de istorici de la Chişinău, un raport asupra comunismului in Moldova?

Gheorghe Cojocaru: Din punct de vedere istoric, decretul respectiv consemnează adevărul istoric despre data de 28 iunie 1940, când mașina militară sovietică a ocupat Basarabia și alte teritorii românești, ca o consecință directă a tranzacției secrete sovieto-naziste din 23 august 1939. Anul acesta s-au împlinit exact 70 de ani de la punerea în scenă a acestei drame și șeful interimar al statului s-a simțit îndatorat să facă un gest de recuperare istorică, un gest de comemorare a victimelor regimului totalitar comunist instaurat în urma unui act de ocupație prin dictat și sub presiunea forței armate.

Regimul totalitar adus de tancurile sovietice nu i-a eliberat nici pe ucraineni, care, potrivit falsurilor etnodemografice din faimoasă notă Molotov din 26 iunie, ar fi reprezentat o majoritate a populației dintre Prut și Nistru, nici pe ruși, bulgari, evrei sau români – toți aceștia indiferent de etnie și confesiune au nimerit sub ghilotina represiunilor bolșevice. Decretul prezidențial a consemnat în fond un adevăr istoric care a fost rostit cu mulți ani în urmă ...

Europa Liberă: De ce acest adevăr deranjează astăzi Duma de Stat de la Moscova?

Gheorghe Cojocaru: Sigur, faptul că cineva din spațiul CSI „are tupeul” să spună altceva decât ar fi dorit să audă membrii Dumei de Stat poate deranja, dar această reacție a Dumei nu poate impune unui stat suveran punctul său de vedere asupra trecutului istoric al acestei societăți. De asemenea, nu cred că Duma de Stat pare a fi preocupată realmente de modul în care funcționează „principiile democratice” în Republica Moldova, așa cum se arată în declarația respectivă, pentru că Duma nu s-a interesat nici o clipă de această chestiune în anii de guvernare comunistă, atunci când s-au produs derapaje grave de la aceste principii. Totodată, acuzațiile privind o pretinsă „reîntoarcere la neofascism” sub bageta actualei guvernări de la Chișinău reprezintă o insinuare cu un conținut clar speculativ.

Europa Liberă: Am putea spune că sîntem martorii unei polemici academice sau politologice dacă nu ar exista trimiterea la „sursa de destabilizare regională”. Cît adevăr şi neadevăr conține această constatare?


Gheorghe Cojocaru: Este straniu să observăm că Republica Moldova s-a transformat, în optica Dumei de Stat, într-o „sursă de destabilizare regională” îndată ce președintele interimar Mihai Ghimpu a cerut, prin același decret, evacuarea trupelor ruse din stânga Nistrului. Dacă ar fi tăcut, cu siguranță, Duma de la Moscova nu ar fi avut cum să identifice acest pericol al „destabilizării regionale”. Însă, manifestarea verticalității politice nu se poate numi „destabilizare”, după cum nici prezența trupelor străine pe teritoriul național al Republicii Moldova, în contradicție cu Constituția, nu poate beneficia de statutul de trupe „eliberatoare”.
XS
SM
MD
LG