Linkuri accesibilitate

Trei din acuzați vor trebui să restituie fondului național „Agricultura” echivalentul a 1,5 milioane de euro.


În Bulgaria, lupta impotriva corupţiei la nivel înalt este un subiect la ordinea zilei. Tribunalul municipal din Sofia a condamnat la 12 ani închisoare un om de afaceri pentru fraudarea unor fonduri europene. Împreuna cu alte 8 persoane, printre care și soția sa, el a fost anchetat pentru delapidarea cu ajutorul unor documente false a aproximativ 4,2 milioane de euro din programul Sapard. De la Sofia, Petiu Petkov:

Tribunalul municipal din Sofia a condamnat la 12 ani de închisoare omul de afaceri Mario Nikolov. Împreună cu alte 8 persoane, printre care și soția sa, el a fost anchetat pentru delapidarea cu ajutorul unor documente false a aproximativ 4,2 milioane de euro din programul Sapard. Șase participanți la grupul criminal au primit în total 45 de ani de închisoare, doi au fost achitați.

Fraudarea a avut loc prin decontarea, la prețuri de căteva ori mai mari de cele reale, a unor echipamente de mîna a două destinate industriei alimentare.

Ministrul de interne Țvetan Țvetanov a declarat că sentința este mică având în vedere că infracțiunea se înscrie în categoria crimă organizată. Ministrul justiției, Margarita Popova, însă a constatat că tribunalul a recunoscut existența grupului dar nu a găsit suficiente probe pentru sentințe mai mari.

Trei din acuzați vor trebui să restituie fondului național „Agricultura” echivalentul a 1,5 milioane de euro la care se adaugă 500 000 de euro dobînzi și taxe de stat.

Nikolov care face parte din sponsorii de frunte ai Partidului socialist, fost comunist, a mai primit o sentință de 10 ani închisoare acum trei luni – pentru spălarea de bani. Liudmil Stoikov, un alt om de afaceri – sponsor al președintelui Gheorghi Părvanov, a fost atunci achitat.

Nikolov a declarat acum căteva zile că va fi condamnat nu la baza de probe ci din motive politice și în calitate de țap ispășitor pentru corupția la nivel înalt în Bulgaria. Sentința va fi prezentată la Bruxelles drept dovadă pentru progresele realizate de guvernul Borisov în acest domeniu. La baza acestei sentințe actualul ministru de interne Țvetanov va fi ales președinte, a mai spus omul de afaceri.

Din procuratura însă au amintit că cetățenii germani implicați în afacerea Nikolov-Stoikov, au primit sentințe cu doi ani în urmă după ce și-au recunoscut vina. Cazul face parte din lista dosarelor monitorizate de Comisia europeană.
XS
SM
MD
LG