Linkuri accesibilitate

Victor Osipov: „s-au făcut eforturi prin multiple canale pentru a obţine acest drept de vizită, de altfel, firesc, pe care nimeni nu are dreptul să-l încalce.”


Ce se mai ştie despre soarta jurnalistului independent de la Tiraspol Ernest Vardanean, aflat in detenţie din luna aprilie şi acuzat de spionaj in favoarea Moldovei şi de înaltă trădare ? Ieri părinţii lui Ilie Cazac, celălalt tînăr reţinut de luni de zile de autorităţile de la Tiraspol spun că au primit o scrisoare de la cei care l-au reţinut în care sunt invitaţi să îşi viziteze fiul în detenţie. Si tot ieri au fost reţinuţi pentru cîteva ore de către militiile transnistrene, scriitorul si calugărul Savatie Baştovoi, pictorul Octav Esinencu si un cetăţean roman. Despre toate aceste evoluţii Radu Benea l-a întrebat pe vicepremierul Victor Osipov, cel care este însărcinat în guvernul de la Chişinău cu problemele regiunii separatiste.

Vicepremierul Victor Osipov declară că ultimul incident de la graniţa administrativă cu regiunea transnistreană - reţinerea pentru câteva ore, ieri, a monahului şi scriitorului Savatie Baştovoi şi altor două persoane, dintre care un cetăţean român, ar trebui privit mai curând ca un caz particular şi nu ca o tendinţă de înteţire a provocărilor miliţiei transnistrene, după cum l-a interpretat o parte a presei.

Vicepremierul Victor Osipov
Victor Osipov: „Întâi de toate, grupul din care făcea parte şi ieromonahul Baştovoi nu a fost arestat. Şi dacă este să fim mai atenţi în calificarea acestui incident - a fost un incident, fără îndoială. Ei au fost reţinuţi pentru verificări o perioadă destul de lungă de timp. Greu de explicat din care motive, dar în aparenţă, aşa cum lor li s-a spus şi ei au mărturisit ulterior, din cauza că aveau cu dânşii diafilme, material propagandistic, inclusiv aveau şi aparate de filmat, ceea ce a trezit şi curiozitatea şi poate alte bănuieli colaboratorilor structurilor transnistrene. Nu aş vrea să generalizez. Faptul că a fost amplificat controlul şi vigilenţa acestor servicii transnistrene din punctele de control a fost sporită în ultima perioadă de timp este evident. Dar totuşi nu văd necesitatea de a dramatiza şi de a inflama fără argumente fiecare caz în parte inclusiv cel de ieri”.

Suspiciunea vameşilor transnistreni, după cum a mărturisit şi monahul Savatie Baştovoi, au provocat-o materialele propagandistice din perioada sovietică pe care cei trei le transportau în portbagajul maşinii spre mănăstirea din Chiţcani, unde vroiau să-şi continue munca asupra unui film documentar.

Vicepremierul Victor Osipov spune că reţinerea celor trei nu a avut nici o legătură cu faptul că unul dintre ei este cetăţean român.

L-am rugat pe Victor Osipov să comenteze şi declaraţiile de ieri ale părinţilor lui Ilie Cazac, tânărul din Bender, arestat acum trei luni de mgb-ul transnistrean sub acuzaţia de spionaj în favoarea Moldovei. Stela Surchicean, Alexandr Vinniţchi afirmă că au fost invitaţi de mgb să-şi vadă fiul, pentru prima dată de la arestarea acestuia, dar au suspiciunea să nu fie o capcană, pentru a-i ademeni şi aresta şi de aceea au solicitat garanţii pentru securitatea lor personală.

Victor Osipov crede însă că părinţii lui Ilie Cazac ar trebui să accepte invitaţia, lăsând a se înţelege că permisiunea de a-şi vizita fiul ar fi fost obţinută nu fără concursul Chişinăului.

Victor Osipov: „Este foarte clar: acolo, structuri constituţionale nu au incidenţă, nu pot controla teritoriul şi asta e şi problema, avem un regim pe care îl avem în această regiune şi trebuie să rezolvăm cazul, ca să zic. Dar, iarăşi, haideţi ca să fim şi atenţi şi, nu ştiu, să încercăm să rezolvăm situaţiile, nu să le complicăm. Părinţii lui Ilie Cazac au solicitat să-şi vadă fiul, de multă vreme. Este una dintre cerinţele lor. Şi vreau să vă comunic faptul că s-au făcut eforturi prin multiple canale pentru a obţine acest drept, de altfel, firesc, pe care nimeni nu are dreptul să-l încalce. Personal, am adresat întrebarea reprezentantului politic de la Tiraspol [Vladimir Iastrebciak], atrăgându-i atenţia că familia lui Vardanean l-a vizitat în câteva rânduri pe Ernest Vardanean şi, dacă vreţi, acesta este şi un fapt confirmat, care ne face să credem cel puţin că nu se va întâmpla nimic deosebit în timpul vizitei”.

Victor Osipov spune că urmare a demersurilor Chişinăului, jurnalistul Ernest Vardanean reţinut de mgb în aprilie sub aceeaşi acuzaţie ca şi Ilie Cazac a fost vizitat în detenţie de rudele sale de cel puţin 10 ori. Vicepremierul a mai spus că dacă va fi nevoie va solicita ca părinţii lui Ilie Cazac să fie însoţiţi de un reprezentant al Misiunii OSCE.

Părinţii lui Cazac sunt în a 20-a zi a grevei foamei pe care au pornit-o în faţa ambasadei ruse la Chişinău, cerându-i să se implice în eliberarea fiului lor. Mama lui Ilie Cazac, Stela Surchicean este internată de la începutul săptămânii la Spitalul republican din Chişinău, unde şi-a continuat însă greva foamei. Alexandr Vinniţchi a rămas să protesteze în faţa ambasadei ruse, dar merge la Spitalul salvării din preajmă pentru îngrijiri medicale.
Părinții lui Ilie Cazac în fața ambasadei Rusiei de la Chișinău


Chiar dacă soarta lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazac rămâne incertă, vicepremierul Victor Osipov consideră că prin obţinerea cel puţin a permisiuni de a fi vizitaţi de către rude s-a făcut un foarte mic pas, dar un pas înainte. Amintim că pe 4 iulie, instanţa de la Tiraspol ar urma să decidă dacă va prelungi sau nu mandatul de arest pe numele lui Ernest Vardanean.
XS
SM
MD
LG