Linkuri accesibilitate

Pregătiri pentru predarea religiei în școlile elementare


La elaborarea curriculum-ului, cît şi la pregătirea manualelor vor lucra pedagogi, psihologi, dar şi specialişti în teologie.


Decizia de ieri a guvernului despre introducerea în orarele şcolare a disciplinei religia pune pe umerii Ministerului Educaţiei mai multe sarcini. Ministerul trebuie să se îngrijească de pregătirea curriculei, a manualelor, dar şi să găsească cadrele potrivite pînă la începerea noului an şcolar. Va reuşi Ministerul să pună în practică această decizie în doar două luni cît a mai rămas pînă la 1 septembrie? Lucia Diaconu:

Ministrul Educaţiei Leonid Bujor se declarase convins, după şedinţa de guvern de ieri, că orice probleme de natură să împiedice executarea acestei hotărîri vor fi depăşite odată ce decizia are acoperirea financiară necesară. Funcţionari de la ministerul condus de Leonid Bujor evită totuşi să dea garanţii, întrucît există mai multe lucruri deocamdată neclare. Bunăoară nu se ştie exact nici măcar ce va cuprinde această disciplină.

Iată ce-a declarat Europei Libere viceministra educaţiei, Tatiana Potîng: „Asta urmează să stabilească grupurile de lucru care vor elabora curriculumul”. Tatiana Potîng spune că atît la elaborarea curriculum-ului, cît şi la pregătirea manualelor vor lucra pedagogi, psihologi, dar şi specialişti în teologie. Contînd pe participarea clerului, ministerul a solicitat confesiunilor înregistrate oficial la Ministerul Justiţiei să se implice în activităţile de pregătire a cursului. Deocamdată doar Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove nu a dat curs acestei invitaţii.

Tatiana Potîng: „Am avut anumite rezerve din partea Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove care şi-au lăsat dreptul să decidă în ultimă instanţă dacă vor participa sau nu la discuţii. La început se punea problema să nu fie reprezentanţi ai altor confesiuni decît reprezentanţii Mitropoliei, după care ei îşi rezervă dreptul să decidă în ultimă instanţă.”

Europa Liberă: Dar acum Mitropolia Moldovei are delegaţi oameni, participă la aceste discuţii?

Tatiana Potîng: „La momentul actual ei şi-au rezervat încă dreptul să decidă ulterior.”

Am întrebat-o pe Tatiana Potîng dacă ministerul va reuşi în timp util să pună la dispoziţia elevilor manualele de religie pentru toate clasele, atîta timp cît nici curriculum-ul nu este elaborat, iar elaborarea unui manual după cum se ştie ar necesita mai mult de o lună-două.

Tatiana Potîng: „Eu cred că este prematur acuma, a doua zi după ce s-a discutat, să facem nişte prognoze atît de clare, tranşante. Vom căuta soluţii.”

În ce priveşte cadrele didactice, ministerul va merge pe calea recalificării profesorilor de la alte discipline. Funcționarul de la minister a declarat Europei Libere că este de resortul instituţiilor de învăţămînt să stabilească cine dintre profesori ar fi mai potrivit şi mai pregătit să-şi asume această sarcină, fără să fie excluşi teologii din această ecuaţie. După spusele viceministrei, Mitropolia Moldovei ar fi de acord că profesorii de religie ar trebui să aibă şi pregătire pedagogică. Reprezentanţii Mitropoliei n-au fost însă de găsit ca să-şi comenteze poziţia.

Cum văd însă această decizie directorii de şcoli? Valentin Odobescu din Receşti, Şoldăneşti pare să fie nemulţumit de această decizie.

Valentin Odobescu: „În primul rînd orele opţionale se preconizează în luna mai. Se face aşa un mini-studiu printre elevi şi se văd care ore... Eu nu pot să trimit profesorul respectiv adică să se recalifice, neavînd rezultatul, neştiind dacă ar solicita părinţii în primul rînd şi copiii cursul acesta.”

Europa Liberă: Dar vor dori profesorii să-şi ia asupra lor sarcina asta?

Valentin Odobescu: „Nu cred să-şi dorească. Doamnă, dacă vor fi două ore, trei ore sau patru ore deci... nu văd eu lucrul acesta. Nu, clar că n-o să dorească.”

Mai mulţi directori de şcoli cu care am discutat sînt de părerea că decizia guvernului ar fi de prisos, pentru că în comunităţile în care părinţii au dorit să-şi educe copiii în spirit religios s-au deschis asemenea clase, fără să fi aşteptat o hotărîre de guvern.
Previous Next

XS
SM
MD
LG