Linkuri accesibilitate

Dictatura celor 9 judecători de la Curtea Constituțională („22”)


Tania Radu

Dezamăgire stîrnită de Legea Agenției Naționale de Integritate (România Liberă).


Romania este condusa de o dictatura, care nu este nici a presedintelui Traian Basescu, nici a guvernului sau a partidelor, nici macar a mogulilor. Este dictatura celor noua judecatori de la Curtea Constitutionala – constata Andrei Cornea, in Saptamanalul 22. Cei noua pot interveni in absolut orice si nu pot fi trasi in niciun fel la raspundere. Ei hotarasc in politica fiscala, pot decide ce impozite se platesc, care sporuri sunt acceptabile si care nota bene, ei fac bugetul, determina politica economica, stabilesc ce pensii se pot taia si care se platesc integral – evident, ale lor. In mod straniu, activitatea Curtii Constitutionale este deasupra oricarui control politic, parlamentar, civic sau de orice fel – se mai arata in revista 22.

Romania libera se ocupa in mai multe articole de modificarile aduse de Senat Legii Agentiei Nationale de Integritate si care au starnit o remarca fara echivoc a ambasadorului american la Bucuresti, Mark Gitenstein: „Sunt dezamagit”. Diplomatul american considera ca Senatul a limitat puterile agentiei mai mult decat a cerut Curtea Constitutionala.

Declaratia este reprodusa de Romania libera, ziar al carui editorial se ocupa de acelasi subiect, sub semnatura Sabinei Fati. Ea arata ca retorica autorului acestei decizii, senatorul Gyorgy Frunda, a atins tonul nationalismelor lui Corneliu Vadim Tudor atunci cand a protestat fata de participarea la sedinta Senatului a ambasadorilor unor tari occidentale. „Frunda uita de perioada tulbure in care diplomatii acelorasi state aparau drepturile maghiarilor din Romania impotriva naitonalistilor autohtoni” – scrie Fati, adaugand ca, potrivit presei, Agentia tocmai ii controla lui Gyorgy Frunda averea, pe alocuri greu de justificat. Sabina Fati pomeneste in acelasi editorial si de cat de usoara a fost victoria lui Frunda asupra senatorilor democrat-liberali, probabil la fel de usurati ca Agentia nu le mai poate confisca si cerceta averile.

Despre un alt fel de autogol al democrat-iberalilor scrie, tot in Romania libera, Alina Mungiu Pippidi. Cum a ajuns PDL sa fie principalul dusman al presei iar liderul social-democrat Victor Ponta - aparatorul ei?, se intreaba Mungiu. Este vorba despre modificarile aduse codului fiscal, prin care veniturile beneficiarilor din drepturi de autor - precum jurnalistii - sunt drastic dijmuite prin impozitare. Alina Mungiu considera ca presa scrisa va disparea in Romania in aceste conditii, desi se stie ca cei mai buni cetateni sunt cei care citesc ziarele.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG